Főoldal pszicho Lelkiismeret-vizsgálat (Magyar Idők)

Lelkiismeret-vizsgálat (Magyar Idők)

E-mail Nyomtatás PDF


2017. július 29. - A FELDMÁR INTÉZET TITKAI - „Elszomorít hogy Magyarországon lehet egyáltalán ilyen uszító, hazug szövegeket publikálni"

Török Szabolcsot alig ismerte, csak biodíszlet volt az öngyilkosságában, mondja Feldmár András, aki politikai támadásnak vizionálja, hogy a nevét viselő intézetről és róla lejárató cikk jelent meg. Másfél évvel a Halálos utazás című riport után megtörte a csendet.

Török Szabolcs a 29. születésnapján, a megszületése percében meztelenül kivetette magát Budapest egyik luxusszállodájának ötödik emeletéről. A drogos öngyilkosságnak elkönyvelt eset körül több furcsaság is akad. Vajon mit keresett a fiatalember apartmanjában Feldmár András pszichológus és legközelebbi munkatársa, Büky Dorottya? És ha vele voltak, miért nem akadályozták meg a halálugrást? - így kezdődött a Halálos utazás című riport, mely 2016. február 6-án jelent meg a Lugasban. Feldmár a hangadó magyar értelmiség egyik idolja, szellemi és lelki vezére. Intézete körül jobb- és baloldali celebek mozognak, nyári egyetemein jeles és köztiszteletben álló emberek lépnék fel, tartanak előadást. Egyszóval igen kínos volt, ami történt. A riport agyonhallgatása ebből a szempontból logikus, mivel felmerülhet Feldmár szerepe, sőt felelőssége is Török Szabolcs halálában. Ha másban nem, abban mindenképpen, hogy a pszichológus szűk társaságban, vagyis hármasban, egy kis szállodai apartmanban töltött két és fél óra alatt nem vette észre, hogy öngyilkosságot tervez a vele egy légtérben lévő fiatalember. Sőt azt sem, hogy meztelenül kimászik az erkélyre, és ugrik.
Ezeket a körülményeket annak idején felvázoltuk, Feldmár és az intézetét vezető Büky Dorottya védekezését is cáfoltuk, ahogy arról is beszámoltunk, hogy milyen zavarokat okozott az addig hibátlanul működő intézeti kommunikációs rendszerben az öngyilkosság híre, s hogyan folyt a kárelhárítás, a szellemi és fizikai takarítás. Anyagokat töröltek Török Szabolcs laptopjáról, a lakótársait ügyvéd figyelmeztette, hogy ne beszéljenek. Húgát, aki óránként tízezer forintért egyéni terápiára járt a végzettségét tekintve magyar-történelem szakos tanár Büky Dorottyához (súlyosan etikátlan testvérpárt egyazon embernek terápiában tartani, kiszolgáltatott helyzetükkel visszaélni), rávette, hogy a hvg.hu-nak nyilatkozzon. A HVG Feldmár András könyveinek kiadója, tehát üzlettársa. A nyilatkozat megszületésének körülményeiről a napokban Törökné Szél Anna, Szabolcs és Dóra édesanyja írt az egyik közösségi portálon: az újságírót az intézet kereste meg azzal a céllal, hogy ha valaki nyilatkozik a családból, akkor leáll az őrület, amely a sajtóban ment. Erre használták fel a lányát, aki nem azt mondta, ami a cikkben megjelent! Jóváhagyásra sem neki, hanem az intézetbe Bükynek küldték el. Akkor ki nyilatkozott? - teszi fel a kérdést Szél Anna.
Mindez*t azért kellett most ismét rögzíteni, mert Feldmár András, aki Kanadában él, és csak évente kétszer tartózkodik Magyarországon, új könyvet jelentetett meg a HVG Kiadónál, és azt reklámozza. Ennek apropóján nyilatkozott a hvg. hu-nak is.
„Én pszichoterapeutaként sem vállalhatok felelősséget azért, aki hozzám jön, nem mondhatom meg neki, mit tegyen az életével, mert ezzel őt tovább butítanám [...]. Mint ahogy bátorítom a pácienseimet is. Csináljanak azt, amit akarnak... Én nem akarok hatalmat senki fölött, de szeretném, hogy annyi hatalmam legyen, hogy azt csináljam, amit akarok, és ne csináljam azt, amit nem akarok. Eddig ez sikerült."
Nem vonjuk kétségbe, hogy akadnak, akik számára ezek igen vonzó nézetek. Elsősorban a felelősséget semmiért nem vállalóknak. A 24.hu-nak adott (2017.07.21.) interjújában még fokozza:
„Feldmár: Én nem azt mondom, hogy az emberek ne vegyenek engem komolyan, de nem kell elhinni, amit mondok... A bizonyosság egy hangnem, amit meg kell ütni néha. Én is ezt teszem időnként.
24.hu: De ez nem hitelteleníti az ön által vallott radikális szkepticizmust, amely szerint mindig mindenben kételkedni kell?
Feldmár: Dehogy, csak unalmas lenne odabiggyesztenem minden állításom elé, hogy »azt hiszem« vagy »szerintem«."
Ezek után nincs mit csodálkozni, ha Feldmár András nem érzi, hogy bármilyen felelőssége lenne tanítványa, Török Szabolcs halálában, hiszen a saját tanaiért és azok hatásáért sem vállal fele lősséget. (Elég nagy csalódás lehet ez a híveknek.) Ez magyarázhatja, hogy annak idején sem ő, sem Büky Dorottya nem gondolta, hogy oda kellene állniuk a Török szülők elé, és elmondani nekik, mi történt. Ehhez bátorság kellett volna, felelősségvállalás a saját munkájukért, hiszen Szabolcs az előző másfél évet az ő befolyásuk alatt élte. Még a nevét is Büky András Barnabásra változtatta, hogy azonosuljon két szellemi-lelki mentorával. Másfél év telt el a Halálos utazás című riport megjelenése óta, és bár az írás a nyilvánosság mögötti világban nagy feltűnést keltett, 150 ezren olvasták az interneten, nem akadt újságíró, aki feltette volna Feldmárnak a kérdést: mit szól hozzá? Jankovics Márton, a 24. hu munkatársa az első, aki ezt most megtette:
„- Tudom, hogy kényes téma, de nem mehetünk el mellette szó nélkül. Ön is ott volt a lakásban, amikor Török Szabolcs pár éve kivetette magát egy Rákóczi úti hotel ötödik emeletéről. Túltette már magát a tragédián?
Feldmár: Nem, egy ilyen tragédián soha nem teszi túl magát az ember. És ezt csak tetézi, hogy különböző emberek különböző dolgokra használják fel a gyászban megroppant család tragédiáját. Szabolcsot én alig ismertem, fogalmam sincs, hogy miért csinálta, biodíszlet voltam ebben a rémálomban. Kicsit mindannyiunkat megölt az a nap és az azóta eltelt csaknem négy év.
Jankovics: Érez bármilyen felelősséget a történtekkel kapcsolatban?
Feldmár: Felelősséget? Abszolút nem, Szabolcs a hátunk mögött csinálta az egészet. Azt mondta, hogy várjunk egy kicsit, majd megtette.
Jankovics: A szervezetében viszont többféle drogot is találtak a boncolásánál. Nem tudtak róla, hogy drogot vett be?
Feldmár: Nem. Semmi jele nem volt, hogy lenne benne bármi.
Jankovics: Azon sok múlhat ilyenkor, hogy valaki megkapja-e a megfelelő támogatást vagy kezelést.
Feldmár: Aki öngyilkos akar lenni, azt a Jóisten sem tudja megakadályozni. Ő nem volt terápiában velem, nem tudhattam, mire készül.
Jankovics: Ezt sajnálja utólag?
Feldmár: Soha nem kért meg. Én meg nem vadászok pácienseket.
Jankovics: És senki máshoz nem járt kezelésre a Feldmár Intézetben?
Feldmár: A Feldmár Intézetben soha nem kezeltek és nem is kezelnek senkit. Valakik szeretik ezt terjeszteni. Ez egy szellemi műhely, egy úgynevezett közhasznú, nonprofit szervezet, ahol előadások, workshopok, Nyári Egyetem, PszichoFi-loExpo szerveződik. Szabolcs önkénteskedett az intézetben.
Jankovics: Tavaly megjelent az ügyről egy hosszú oknyomozó cikk a Magyar Időkben, súlyos állításokat fogalmazva meg önnel és az intézettel kapcsolatban. Olvasta?
Feldmár: Igen. Ma már jól lehet az itteni barátaim szerint látni, hogy honnan fúj a szél, hogy milyen politikai szándékok mozgatják ezt az egészet. Balliberális megmondóembernek címkéznek engem, ami nevetséges. Elszomorít, hogy Magyarországon lehet egyáltalán ilyen uszító, hazug szövegeket publikálni.
Jankovics: De ha hazugságokat írtak, miért nem pereltek? Ennél durvábban nehéz megsérteni valaki jó hírnevét.
Feldmár: Sokan akartak rávenni minket, hogy forduljunk bírósághoz. Hát, ami késik, nem múlik."
A pszichológus ügyesen keveri a kártyát és manipulál. A felelősséghárításnak és a tények relativizálásának divatos módja, ha valaki azt sejteti, a zsidósága, illetve politikai nézetei miatt támadják. Mi azonban maradjunk a tényeknél! Feldmár azt mondja, az intézetében soha nem kezeltek senkit. Csakhogy ezt vallomások és számlák cáfolják. Bükynek tízezer forint volt az óradíja. Török Szabolcs hozzá járt egyéni terápiára, de Feldmár volt a szupervízora. A fiatalember szervezetében a boncoláskor kábítószert találtak. A kábítószerrel való kezelés Feldmár módszere. Szabolcs levelezésében több utalás van arra, hogy a korábban tiszta fiatalember elkezdte vizsgálni a drog hatásait. „105 kg-hoz mennyi az annyi?" - kérdezi levélben Feldmártól, amire a válasz: Büky-vel megbeszélték. Az egyik levelében Büky figyelmezteti is Szabolcsot, ne mondja el egy látogatónak, hogy ő - mármint Büky - „terápiát csinál", elég annyi, hogy életmód-tanács adás meg coaching, az illető ugyanis pszichiáter, és nem szokták beavatni az intézet dolgaiba. Ahogy másokat sem.
Török Szabolcs, akit az öngyilkossága után csak önkéntesnek szerettek minősíteni, a Feldmár Intézet stratégiai igazgatója volt. Papíron persze nem. Munkavállalásának nincs hivatalos nyoma. Feldmár mondhatja, hogy csak felületesen ismerte, korábbi magyarországi kiadójának mégis ezt írta: „Az FI (Feldmár Intézet) reprezentál engem, légy szíves levelezz velük, Török Szabolcs intézi az ügyeket. Minden mögött, amit Szabolcs mond, közös döntések vannak." De találunk Török Szabolcs hagyatékában olyan kimutatást is, hogy a fizetése 450 ezer forint, (Büky) Dorka fizetése 800 ezer. Ez a nem hivatalos rubrika. Van mellette egy másik is, a bejelentett fizetéseké. (A Feldmár Intézet gazdasági ügyeiről szeptemberben írunk.)
A rendőrségi vizsgálat a halálesetet követően először öngyilkosságot állapított meg, de mikor kiderült, hogy Török Szabolcs szervezetében MDMA-t találtak, az ügyészség elrendelte az újabb nyomozást. A Budapesti Rendőr-főkapitányság Kiemelt Ügyek Főosztálya jelenleg is eljárást folytat ismeretlen tettes ellen kábítószer-kereskedelem vétség elkövetésének gyanúja miatt. A nyomozást többször meghosszabbították, jelenlegi határideje szeptember 10., tovább hosszabbítható. Aligha a csekély mennyiségű kábítószer forrásának kiderítése miatt dolgoznak még az ügyön. Szerepet játszhat a folyamatos határidő-hosszabbításban, hogy újabb, a Feldmár Intézet valós tevékenységét bemutató anyagok kerültek az adóhivatal, a rendőrség és az ügyészség birtokába. Hanthy Kinga

 

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 157 vendég böngészi