Főoldal Egyházak Megkezdődött a magyar baptisták világtalálkozója Debrecenben (MTI)

Megkezdődött a magyar baptisták világtalálkozója Debrecenben (MTI)

E-mail Nyomtatás PDF

Debrecen, 2017. augusztus 4. - Megkezdődött a magyar baptisták 4. világtalálkozója pénteken Debrecenben, a háromnapos eseményre mintegy tízezer résztvevőt várnak.

Paul Msiza, a Baptista Világszövetség (BVSZ) elnöke a debreceni Sport Hotelben tartott sajtótájékoztatón egy nagy családhoz hasonlította a baptista közösséget, amelynek a világ 125 országában több mint 100 millió híve, köztük 40 millió, a hitét bemerüléssel megerősítő tagja van.
Elmondta, hogy a világszövetséget a protestáns közösség részeként 1905-ben alapították. "Jézus Krisztus egyháza vagyunk" - tette hozzá.
A baptisták egysége átível korokon, történelmen, kultúrákon és hitvallásokon - jellemezte szervezetét Paul Msiza, hozzátéve: "Isten az, aki összehozott minket Jézus Krisztuson keresztül".
Az elnök a missziós munkát, az evangelizációra való lelkesítést, Isten dicsőítését és az egység elősegítését nevezte a BVSZ-ben folyó munka legfontosabb hangsúlyainak.
Paul Msiza végezetül kiemelte: örömmel csatlakoznak a magyar keresztények közösségéhez, akik a reformáció 500. évfordulóját ünneplik.
Gergely István, a Magyar Baptisták Világszövetségének (Mabavisz) alelnöke fontos évfordulónak nevezte az idei évet abból a szempontból is, hogy 20 évvel ezelőtt, 1997. május 15-én alakult meg a magyar szervezet.
Papp János, a Mabavisz elnöke hozzátette: a debreceni világtalálkozó mottója - "Valami új született" - jegyében csomaggal ajándékozzák meg a városban a héten született gyermekek szüleit. Az elnök a debrecenieket is meghívta a találkozó szombat esti nyilvános istentiszteletére a helyi Főnix csarnokba, ahol Paul Msiza hirdet igét.
Komolay Szabolcs, Debrecen alpolgármestere arra emlékeztetett, hogy Debrecenben 125 éve van baptista gyülekezet, amelynek példaadó a várossal való együttműködése az oktatás és a szociális ellátás terén.
Hafenscher Károly, a Reformáció Emlékbizottság miniszteri biztosa a magyar kormány és az emlékbizottság nevében köszöntötte a világtalálkozó részvevőit. Kiemelte, hogy "a megújulást, a megerősödést nem mi magunk produkáljuk, például ilyen találkozók megrendezésével, hanem mindig Isten adja nekünk". Az ilyen találkozók azért vannak, hogy "be tudjuk fogadni Isten ajándékkosarát" - tette hozzá.
Az emlékbizottság fontos célja, hogy megpróbálja a templomok falain kívül is bemutatni, milyen gazdag öröksége van a reformációnak - hangsúlyozta.
"Küldetésünk, hogy egymás kezét megfogva vigyük (...) e stabil értékekre szomjazó világba közös értékeinket" - mondta Hafenscher Károly.
Köszöntötte a baptista világtalálkozót Fekete Károly tiszántúli református püspök és Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi katolikus püspök is.

 

Módosítás dátuma: 2017. augusztus 04. péntek  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 137 vendég böngészi