Főoldal pop-rock Rock hórukk (mixonline.hu)

Rock hórukk (mixonline.hu)

E-mail Nyomtatás PDF


2017. 08. 13.  - Ezzel a műfaji leleménnyel hirdetik a Nagy Feró életéről készülő musicalt. Rock hórukk. Mert hát a nemzet excsótánya sem maradhatott ki abból a musicalsorból, melyben már musicalemlékművet állított magának a Hungária, az Illés, az Edda, az Omega, a Neoton Família. Igaz, ez utóbbinak a Szép nyári nap című musicaljét nem pop hórukként népszerűsítették. A hírek szerint Ricse, Ricse Beatrice című produkciót Feró könyve, a Boldog szép napok alapján viszik színre.
Ricse,ricse, Beatrice, hórukk! - mindahányszor így várta közönsége a Beatrice fellépését, nyilván ezért az említett műfaji meghatározása az Újszínházban készülődő produkciónak, ami mégiscsak jobban hangzik, mint mondjuk, a konszolidált baboskendő musical elnevezés. De hát nem is ez a legfontosabb, hanem az, ami a baboskendős rock hórukk beharangozó közleményében olvasható. E szerint " Nagy Feró személyisége alkalmas arra, hogy a magyar hőst, az egyszerű "nép fiát" tárja a nézők elé, aki öntudatosságával, hitével tehetségével és született színészi képességeivel mindig átlépett az elé gördített akadályokon. "
Kétségtelenül így van, így volt ez. Nagyferó e leltárszerűen felsorolt tulajdonságaival mindig átlépett az elé gördített akadályokon, melyekből akadt bőven. Mégis mindent túlélt. A magyarock e fekete báránya úlélte a Magyar Népköztársaságban azt az elhíresült, szegecselt bőrcuccokban végrehajtott csepeli csirkedarálós koncertet, melyről a Magyar Rádió szombat délutáni politikai magazinműsora, a 168 óra is tudósított. Miként túlélte a Magyar Köztársaságban azt is, hogy a nemzet egykori lázadó csótánya belesimulva a konzumvilágba, korcsolyázó, táncoló celebbé lett. Mert hát őt is felfalta a kereskedelmi televíziózás és Nagyferó megadta magát a korszellemnek.
A musical alapjául szolgáló Boldog szép napok 2005-ben jelent meg a Nagyferó Produkció Kft. gobdozásában, címlapján a bekarikázott tizenhatossal. Merthogy Nagyferó baboskendőzetlenül és szókimondóan ír életéről, pályájáról, s arról, miféle pokoli bugyor és kulturálatlanság, valamint cseppet sem fülledt erotika volt itt a hazai rock- és popkultúrában. Szó sincs szabályos életrajzról, sokkal inkább életrajzi töredékekről.
A darab szereposztását elnézve lesz benne KISZ-titkár is, a musical nyilván felidézi majd, hogyan nyert a Beatrice a KISZ közéleti dalpályázatán a Nem nekem tanulsz című dalával, melyért cserébe lemezfelvétel, exkluzív sajtómegjelenés és 30 ezer forint járt. Amikor az átlagfizetés 4-5 ezer forint körül mozgott. - Fejenként majdnem nyolc rongy - számolt Nagyfertó, teli tank, hosszú Marlboro, új kínai tornacipő... El is meséli, hogyan  vette fel a pízt a KISZ KB székházában.  S persze megjelenik - az általa csak Peti-cicának nevezett Erdős doktor is,  Beatrice nagy mumusa, lesznek benne rendőrök, KISZ-titkárok, mindenki megkapja majd a magáét, s meglepetésre, megjelenítik majd Horváth István belügyminisztert, akivel Nagyferó először az István, a király királydombi bemutatóját követő fogadáson, az ő szóhasználatával élve, vörös babazsúron találkozott és akinek feltette az ominózus kérdést: Belügyminiszter elvtárs nekem miért nincs útlevelem? Két hét múlva megkapta.
Csontos Tibor

 

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 84 vendég böngészi