Főoldal Kárpát-medence Románia kisebbségvédelmi és kulturális információs központot nyit idén az ukrajnai Aknaszlatinán (MTI)

Románia kisebbségvédelmi és kulturális információs központot nyit idén az ukrajnai Aknaszlatinán (MTI)

E-mail Nyomtatás PDF

Bukarest, 2017. szeptember 13. - Románia kisebbségvédelmi és kulturális információs központot nyit az ukrajnai Aknaszlatinán - döntötte el szerdán a román kormány.
A kabinet közleménye szerint a központ megnyitása illeszkedik Bukarestnek a határon túli román közösségek támogatására, valamint etnikai, kulturális és nyelvi identitásuk megőrzésére irányuló törekvéseibe.
A bukaresti kormány programja szerint - emlékeztet a közlemény - az ilyen központok szerepe, hogy szerezzenek érvényt Románia érdekeinek a kétoldalú kapcsolatokban, ami a román nyelv és kultúra oktatására és népszerűsítésére vonatkozik. Ennek értelmében az aknaszlatinai központ nyelvoktatási programokat és kulturális rendezvényeket szervez majd.    
Az ülésen elfogadott emlékeztető szerint az intézménynek az idén kell elkezdenie működését. A projekt a határon túli románokért felelős minisztérium egyik prioritásának számít.
2015-el kezdődően Románia már nyitott hasonló központot az ukrajnai Odessza megyében, valamint a Moldovai Köztársaságban, ahol kettő is működik. Továbbiak alapítását tervezik Szerbiában, Albániában, ahol szintén számottevő román közösségek élnek - olvasható a közleményben.
A bukaresti külügyminisztérium adatai szerint Ukrajnának 400 ezer
román anyanyelvű lakosa van a románnal azonosnak tekintett moldovai nyelvűeket is beleértve.

 

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 161 vendég böngészi