Főoldal Egyházak Hoppál: a baranyai reformáció sokat tett a magyar kultúra fejlődéséért (MTI)

Hoppál: a baranyai reformáció sokat tett a magyar kultúra fejlődéséért (MTI)

E-mail Nyomtatás PDF

Pécs, 2017. szeptember 20. - A kultúráért felelős államtitkár szerint a baranyai reformáció története nagyon sokkal járult hozzá a magyar kultúra fejlődéséhez és a mai értelemben vett magyar identitás kialakulásához.
Hoppál Péter erről szerdán a pécsi Janus Pannonius Múzeum (JPM) néprajzi osztályán megnyílt, a reformáció Baranya megyei történetét bemutató kiállításának megnyitóján beszélt.
A protestantizmus terjedése olyan "védőbástyát" épített ki a magyar anyanyelv számára, amely lehetővé tette, hogy egy új, megerősödött magyar identitás jöjjön létre a 16. században - jelentette ki a politikus, aki az akkori felekezeti törekvésékre is kitért beszédében. Hoppál Péter egyúttal azt is rögzítette, hogy a Debrecen mellett Baranya megye a reformáció másik magyarországi bölcsője.
A múzeum MTI-nek eljuttatott összegzése szerint a szervezők célja, hogy az időszak nagyközönség előtt kevéssé ismert, érdekes történeteit mutassa be.
A tárlat nem egyik vagy másik protestáns felekezet nézőpontját érvényesíti: a tematika szerves részét képezi az egyes protestáns felekezetek és a katolicizmus közötti konfliktusok és párbeszéd, az együttélés formáinak és az egymásra hatás lehetőségeinek bemutatása - írták.
A kiállítás gerincét - fűzték hozzá - nagyméretű tablók alkotják, amelyeken a látogatók okostelefonnal leolvasható QR-kódok segítségével nyerhetnek a törzsanyagot kiegészítő bővebb információkat.
Az üvegvitrinekben tárgyi emlékekkel, könyvekkel, úgynevezett aprónyomtatványokkal is megismerkedhetnek a december 31-ig látogatható tárlat résztvevői.

 

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 380 vendég böngészi