Főoldal Egyházak Reformáció 500 - Balog: szilárdan őrizni kell a felismert igazságot (MTI)

Reformáció 500 - Balog: szilárdan őrizni kell a felismert igazságot (MTI)

E-mail Nyomtatás PDF

Budapest, 2017. október 30. - Szilárdan őrizni kell a felismert igazságot és nyitottnak kell lenni az újra, ezt üzeni a reformáció - mondta az emberi erőforrások minisztere hétfőn Budapesten, a Magyar Nemzeti Bankban (MNB), ahol a jegybank alelnökével bemutatta a reformáció kezdetének 500. évfordulója alkalmából kibocsátott emlékérméket.
Balog Zoltán a Reformáció Emlékbizottság ügyvezető elnökeként az érmék szimbolikájára, illetve a reformáció értékeire utalva azt mondta: "a megnyílt kapuval a hit szabadságát, a könyvvel az anyanyelvű Biblia olvasását és a nemzeti anyanyelvű istentisztelet jelentőségét" mutatják be.
"Ha valaki jobbra tanít meg az Isten igéjéből, akkor annak engedünk", ez az alázat is ott volt a reformációban - fogalmazott a miniszter, aki egyben református lelkész is.
Arról is beszélt: nyitottnak kell lenni azok előtt az emberek előtt is, akik talán még soha nem lépték át a templomok küszöbét. Szerinte az egyházaknak nagy kérdésük ma az, hogy lesz-e elég vonzerejük a 21. században.
Balog Zoltán egy közmondást idézve a pénzérmét az időhöz hasonlította, ami ugyanúgy fordítható jóra és rosszra is, de csak egyszer. Szerinte az érmék arra is emlékeztetnek és  figyelmeztetnek, hogy az eltelt fél évezredben hogyan gazdálkodtunk a reformáció lehetőségével.
Az MNB az emlékév alkalmából a hétfői hivatalos kibocsátási ünnepségen 10 ezer forint névértékű ezüst, valamint 2 ezer forint névértékű színesfém érméket adott ki az évforduló előtti napon.
Gerhardt Ferenc, az MNB alelnöke a hivatalos kibocsátási ünnepségen azt mondta,  a reformáció jelentőségére, örökségére kívánják felhívni a figyelmet, és azt az üzenetet akarják közvetíteni, hogy "ugyan már 500 éve indult el és tart a reformáció, de még most is aktuális, sőt egyre aktuálisabb". Szükség van a megújulásra, az egyének, az országok és Európa megújulására - fűzte hozzá.
A reformáció elévülhetetlen érdemének mondta, hogy a szentíráshoz való visszatéréssel új dimenziók nyíltak meg az emberek előtt. Az emberek felé fordulást mutatja az emlékérme szimbolikája, a nyitott templomkapu is, utalva arra, hogy a reformáció közelebb akart kerülni az emberekhez, a nemzeti nyelv használatának bevezetésével is.
Az ünnepségen kiadott sajtóközlemény szerint az 5-5 ezer példányban kiadott, így korlátozott példányszámban kiadott emlékérmék tervezője Csíkszentmihályi Róbert Kossuth-díjas szobrászművész.
Az emlékérmék előlapján egy középkori templom bejárati homlokzata látható, fókuszában nyitott templomkapuval, utalva arra, hogy a reformáció a vallásgyakorlást megkönnyítette, hiszen a korábbi latin nyelvű misék helyett nemzeti nyelven kezdték el hirdetni Isten igéjét. Az ablakban megjelenő galambábrázolás és a templomkapuban egy pontból kiinduló öt sugárvonal a Szentlélek szétáradását hivatott megjeleníteni - írták.

 

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 370 vendég böngészi