Főoldal Egyházak Közzétették a keresztényüldözésről rendezett konferencia nyilatkozatát (MTI)

Közzétették a keresztényüldözésről rendezett konferencia nyilatkozatát (MTI)

E-mail Nyomtatás PDF

Budapest, 2017. november 2. - Az Emberi Erőforrások Minisztériumának üldözött keresztények megsegítéséért felelős helyettes államtitkársága közzétette az október 11. és 13. között Budapesten a keresztényüldözésről rendezett nemzetközi konferencián elfogadott nyilatkozatot.
A dokumentumot, amelyet a tanácskozás 32 országból érkezett résztvevői írtak alá, a helyettes államtitkárság csütörtökön juttatta el az MTI-hez.
A "Budapest nyilatkozat" szerint a nemzetközi konferencia résztvevői kifejezik legmélyebb szolidaritásukat azon keresztényekkel és más vallási kisebbségekkel, akiket a világ bármely részén üldöznek.
A közlemény szerint üdvözlik és támogatják a kormányzati szervek, egyházi és civil szervezetek minden olyan tevékenységét, amelynek célja, hogy felszólaljanak a világ üldözött vallási kisebbségeinek érdekében, különös tekintettel a keresztényekre.
A résztvevők "elismerik Magyarország kormányának erőfeszítéseit az üldözött keresztények és más vallási kisebbségek megsegítésében, valamint a más kormányok által tett hasonló intézkedéseket".
Elítélnek minden olyan intézkedést, amelynek célja, hogy megtagadja vagy korlátozza az alapvető emberi jogok gyakorlását, különös tekintettel a vallásszabadság megsértésére - írták.
Felhívják a nemzetközi közösség figyelmét arra, hogy legyen szószólója az üldözött vallási kisebbségeknek, álljon ki értük, és vegyen igénybe minden lehetséges jogszerű eszközt az olyan csoportokkal szemben, amelyek atrocitásokat követnek el a keresztények és más vallási kisebbségek ellen.
Hangsúlyozzák, hogy a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet vagy bármilyen más hasonló terrorszervezet és milícia által elkövetett barbár cselekmények népirtásnak, az emberiség elleni bűncselekménynek és háborús bűnnek minősülnek, ezért a világ országainak feladata, hogy véget vessenek az ilyen bűncselekményeknek, és állítsák bíróság elé a felelőseiket.     Támogatják a különleges megbízott szerepét a vallás és a meggyőződés szabadságának megerősítésében az Európai Unión kívüli térségekben.
Felszólítják a világ politikai döntéshozóit és a közvélemény formálóit arra, hogy törekedjenek a vallás szabad gyakorlásának elősegítésére a válságövezetekben, ahol a keresztényeket és más vallási kisebbségeket üldözik, és így garantálják a nemzetközi békét és biztonságot, különös tekintettel a Közel-Keletre, Afrikára és Ázsia különböző régióira.
A világ kormányaitól és a nemzetközi szervezetektől azt kérik, keressenek hosszú távú megoldásokat a keresztények és más vallási közösségek üldözésének megszüntetéséért, továbbá biztosítsák az összes emberi jog gyakorlását, beleértve a vallás szabad gyakorlásának jogát az emberi jogok egyetemes nyilatkozata 18. cikkének megfelelően.
Felszólítanak az iskolák és más infrastruktúrák sürgős újjáépítésére, így lehetővé téve a keresztények és más üldözött vallási kisebbségeknek, hogy őseik földjén maradjanak vagy oda visszatérjenek.
Felszólítanak olyan politikai, gazdasági és biztonsági megoldások támogatására, amelyek lehetővé teszik, hogy a keresztények és más vallási kisebbségekhez tartozó menekültek visszatérjenek a saját hazájukba.
Sürgetik a világ kormányai és a nemzetközi intézmények együttes fellépését a keresztények és egyéb vallási kisebbségek elleni atrocitások megszüntetésére és arra, hogy ezen célnak megfelelően tegyenek azonnali gyakorlati intézkedéseket - olvasható a nyilatkozatban.

 

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 539 vendég böngészi