Főoldal Kárpát-medence Megrongálták a Mátyás-szoborcsoportot (erdely.ma)

Megrongálták a Mátyás-szoborcsoportot (erdely.ma)

E-mail Nyomtatás PDF


2017. november 4. - Ismeretlen tettesek ismét megrongálták a kolozsvári Mátyás-szoborcsoportot: a műalkotás Szapolyai Istvánt ábrázoló eleméről eltűnt a sarkantyú, Mátyás király szobra egyik sarkantyúját pedig elhajlították.
A rongálást Gergely Balázs városi tanácsos észlelte, a kolozsvári képviselő-testület tegnapi ülésén bejelentette, az RMDSZ ismeretlen tettes ellen feljelentést tesz a rendőrségen.
Gergely egyúttal azt kérte, hogy a helyi rendőrség állandó jelleggel járőrözzön a főtéren, és szigorúbban bírságolja a szoborcsoport elemeire felmászó személyeket, illetve kötelezzék a főtéren rendezvényeket szervezőket, hogy kerítsék el a műemléket.
A főtéren több térfigyelő kamera is működik, de egyik sem készít megfelelően közeli felvételeket. „Ezt a problémát meg kell oldani, hiszen elfogadhatatlan, hogy védtelen célponttá váljon az az érték, amelynek restaurálása mind a román, mind pedig a magyar állam közös ügye és munkája volt” – idézi Horváth Annát, az RMDSZ kolozsvári szervezetének elnökét a szövetség hírlevele.
A megrongált szoborcsoportot a restaurálást végző szobrászművész, Kolozsi Tibor állítja vissza eredeti állapotába.


 

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 507 vendég böngészi