Főoldal Kárpát-medence Közös fejlesztésbe kezd Királyhelmec városa és a PIM (MTI)

Közös fejlesztésbe kezd Királyhelmec városa és a PIM (MTI)

E-mail Nyomtatás PDF

Budapest, 2017. december 14. - A szlovákiai Királyhelmec városa és a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) közös fejlesztésbe és kulturális együttműködésbe kezd, amelynek részeként 2019 végéig európai uniós forrásból újulhat meg a széphalmi Kazinczy-emlékhely parkja és a királyhelmeci amfiteátrum - mondta el Prőhle Gergely, a múzeum főigazgatója csütörtökön, Budapesten.

Az 1,9 millió eurós (mintegy 596 millió forint) összköltségvetésű projekt egy történelmi régió kulturális egységét hivatott visszaállítani - emelte ki Prőhle Gergely. Hozzátette: a széphalmi Kazinczy-emlékhely parkját a nyelvújító és irodalomszervező kufsteini rabságában saját kézzel rajzolt, mindeddig publikálatlan terveit megidéző módon alakítják át.
Pataky Károly, Királyhelmec polgármestere hangsúlyozta: az európai uniós Interreg Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program által támogatott projekt célja szélesíteni a felső bodrogközi régió kulturális és turisztikai kínálatát.
A királyhelmeci szabadtéri színpad felújítása mellett a térség kulturális és természeti értékeit mobiltelefonos applikációk és turisztikai kiadványok, kisfilmek segítségével fogják népszerűsíteni, valamint kijelölnek tíz tematikus útvonalat is - fűzte hozzá.
Cziffra Mariann, a PIM irodalomtörténésze elmondta: a projekt valóra váltja Kazinczy Ferenc álmát, amelyet ő anyagi okok miatt sosem tudott megvalósítani. Az író ugyanis 1794-ben jutott az általa Széphalomnak elnevezett birtokhoz, amelyre tízhelyiséges házat építtetett és angol parkot tervezett. A rabságból szabadulva, teljesen elszegényedve azonban sosem tudta véghez vinni elképzeléseit.
A birtokot később a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) vásárolta meg, amely impozáns, Ybl Miklós által tervezett mauzóleumot emeltetett Kazinczy elbontott otthona helyére. A Kazinczy-kultuszt ma a PIM által fenntartott, 2008-ban átadott A Magyar Nyelv Múzeuma ápolja Széphalmon, az egykori birtok nagy részét felölelő park azonban nem sokat változott az elmúlt évtizedekben - idézte fel Cziffra Mariann. A következő két évben projekt keretében átalakul a mauzóleum épületében látogatható, évtizedek óta változatlan kiállítás, a kertészlakot pedig a modern igényeknek megfelelő alkotóházzá építik át.

 

Módosítás dátuma: 2017. december 15. péntek  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 227 vendég böngészi