Főoldal Kárpát-medence Az RMDSZ továbbra is partneri viszonyra törekszik a 15 éves erdélyi Magyar Ifjúsági Értekezlettel (MTI)

Az RMDSZ továbbra is partneri viszonyra törekszik a 15 éves erdélyi Magyar Ifjúsági Értekezlettel (MTI)

E-mail Nyomtatás PDF

Marosvásárhely/Bukarest, 2018. január 27. - A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) partneri viszonyt akar fenntartani a Magyar Ifjúsági Értekezlettel (MIÉRT), mert fontosnak tartja a szakmailag felkészült, vezetésre és helytállásra képes, érdekképviseletet vállaló fiatal utánpótlást - mutatott rá Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke szombaton, a 15 éves MIÉRT születésnapi rendezvényén.
A marosvásárhelyi Kultúrpalotában tartott MIÉRT-születésnapon az ifjúsági ernyőszervezet egykori alapítóival folytatott kötetlen beszélgetésén Kelemen Hunor azt tanácsolta a közösségi munkára vállalkozó fiataloknak, hogy ne legyenek felületesek, mindig a tartalomra figyeljenek. Szerinte az ifjúsági szervezetben tevékenykedőknek ma már nem az a feladatuk, hogy új struktúrákat építsenek, hanem, hogy belakják azt, amit elődeik alkottak.
Azt ígérte: az RMDSZ-ben mindig lesz "üres szék", amely olyan fiatalokra vár, akik tudnak tartalmat nyújtani a közpolitikákban, akik befolyásolni akarják a döntéseket. Úgy vélekedett: van kellő energia, lendület és újító szándék a MIÉRT-ben, ugyanakkor mértéktartás is, amely mérték nélkül gyorsan lehet rossz irányba haladni. "Ezt a mértéket sikerült megtartani az RMDSZ és a MIÉRT között, a partnerségnek is ez a kulcsa, senki sem akarja túltolni a biciklit" - mondta Kelemen Hunor.
Az RMDSZ hírlevelében közölt beszámoló szerint az RMDSZ elnöke a találkozón Oltean Csongorral, a MIÉRT elnökével közös szándéknyilatkozatot írt alá, amelyben vállalják, hogy a MIÉRT működését meghatározó alapelveknek és a "mai igényeknek" megfelelő cselekvési tervet, illetve politikai programot fogadnak el.
"2018-ban, abban az évben, amikor nagyon sokan hajlamosak a múltról beszélni, a Magyar Ifjúsági Értekezletnek a jövőre kell összpontosítania. Fontosnak tartjuk a román-magyar párbeszéd javítását, hiszen meggyőződésünk, hogy ami jó az erdélyi magyar fiataloknak, az jó a román fiataloknak is" - szögezi le a szándéknyilatkozat.
A dokumentum szerint a MIÉRT a Kárpát-medence és Európa egyik modellértékű szervezete akar lenni, amely szakmaiságra, tudásra és a fiatalok valós képviseletére alapozza tevékenységét.
"Egy kisebbségi közösség ifjúsági szervezetként feladatunk olyan feltételeket teremteni, hogy az erdélyi magyar fiatalok ne a hátrányát érezzék kisebbségi létüknek, hanem előnyt kovácsoljanak ebből. Olyan Erdélyt akarunk építeni, ahol jó fiatalként élni, ahol merhetünk fiatalként vállalkozni és családot alapítani, ahol van jövőnk" - olvasható a MIÉRT és az RMDSZ közös szándéknyilatkozatában.

 

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 290 vendég böngészi