Főoldal Kárpát-medence Akcióegységet szorgalmaznak az Erdélyi Magyar Néppárt vezetői (MTI)

Akcióegységet szorgalmaznak az Erdélyi Magyar Néppárt vezetői (MTI)

E-mail Nyomtatás PDF

Kolozsvár, 2018. február 7. - Szilágyi Zsolt és Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnöke és ügyvezető elnöke levélben kérte Kelemen Hunort és Porcsalmi Bálintot, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnökét és ügyvezető elnökét, hogy folytassák a tárgyalásokat az erdélyi magyarság szempontjából fontos stratégiai kérdésekben.
Az EMNP MTI-hez eljuttatott szerdai közleménye szerint az EMNP vezetői az autonómiaelképzelések összehangolásáról január elején elfogadott közös állásfoglalás pozitív társadalmi fogadtatására hivatkozva kezdeményezték a tárgyalások folytatását és az akcióegység kialakítását a kiemelkedő jelentőségű kérdésekben, mint például a nyelvi jogok helyzete, az autonómiatörekvések vagy a nemzeti szimbólumok használata.
Szilágyi és Toró leszögezte: a politikai pluralizmus értékét szem előtt tartva, az együttműködés célja nem egy új szervezeti egység létrehozása, hanem a munkamegosztáson alapuló együttműködés megteremtése. "Ennek az együttműködésnek lehetne főpróbája a politikai napirend fontosabb témáinak (a centenáriumi rendezvények és a Romániában egyre erőteljesebben megjelenő magyarellenesség, a restitúció és oktatási intézményeink ügye vagy épp a román jogállamiság elleni támadások kérdése) egyeztetett képviselete a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumának hétvégi plenáris ülésén vagy a közös részvétel a Székely Szabadság Napján" - áll az EMNP szerdai közleményében.

 

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 293 vendég böngészi