Főoldal Kárpát-medence Marosvásárhelyi iskolaügy - Alkotmányossági óvást emel az ellenzék az iskola újraalapítása ellen (MTI)

Marosvásárhelyi iskolaügy - Alkotmányossági óvást emel az ellenzék az iskola újraalapítása ellen (MTI)

E-mail Nyomtatás PDF


Bukarest, 2018. február 12. - A román alkotmánybíróságon támadja meg a marosvásárhelyi római katolikus gimnázium újraalapításáról szóló törvénytervezetet a Nemzeti Liberális Párt (PNL) - közölte pártja végrehajtó bizottságának döntését hétfőn Ludovic Orban pártelnök.
A bukaresti szenátus múlt héten döntő házként, a szociálliberális kormánytöbbség támogatásával fogadta el a helyi hatóságok által megszüntetett magyar tannyelvű tanintézmény újraalapításáról szóló jogszabályt, amelyet a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) terjesztett a parlament elé.
A jobbközép ellenzék rendszeresen támadja a 2016-os választásokon győztes szociáldemokratákat minden olyan "magyar ügy" miatt, amelyben álláspontjuk szerint a kormánypárt a "nemzeti érdekeket sértő engedményeket tesz" a számára parlamenti támogatást nyújtó RMDSZ-nek.
Az államfőhöz közel álló jobbközép ellenzéki párt szerint sérti az alaptörvényt, ha a parlament iskolaalapítóként lép fel. Orban arra hivatkozott, hogy az oktatási törvény értelmében az iskolákat a helyi hatóságok javaslatára miniszteri határozattal alapítják.
"Mi nem az RMDSZ-t, hanem magát az eljárást támadjuk, amely megítélésünk szerint alkotmányellenes, annál is inkább, mert egy másik hatalmi ág, a bírói hatalom már állást foglalt az ügyben" - magyarázta a pártelnök. Az ellenzéki politikus arra utalt, hogy a Marosvásárhelyi Táblabíróság a múlt héten érvénytelenítette a Maros megyei tanfelügyelőségnek azt a határozatát, amellyel 2015 augusztusában létrehozta a marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnáziumot.
Kelemen Hunor RMDSZ-elnöknek arra a megjegyzésére, hogy a PNL ultranacionalista párttá változott, Orban úgy reagált: a Nemzeti Liberális Párt Románia és a román nemzet érdekeit védi, és ha bizonyos álláspontjaik nem tetszenek Kelemen Hunornak, "az az ő problémája" - idézte az ellenzéki politikust az Agerpres hírügynökség.
Ha egy törvénytervezet ellen alkotmányossági óvást emelnek, azt nem hirdetheti ki az államfő, csak ha az alkotmánybíróság elutasítja az alkotmányossági kifogást. A taláros testület döntésére általában több hónapot kell várni.

 

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 423 vendég böngészi