Főoldal Kárpát-medence Hiányos román nyelvtudása miatt aláztak meg egy magyar diáklányt Temesváron (MTI)

Hiányos román nyelvtudása miatt aláztak meg egy magyar diáklányt Temesváron (MTI)

E-mail Nyomtatás PDF


Bukarest, 2018. február 16. - Az Országos Diszkriminációellenes Tanácshoz (CNCD) fordul Romániában a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat (MIJSZ), amiért egy temesvári egészségügyi intézmény orvosa hiányos román nyelvtudása miatt megalázott egy székelyföldi diáklányt - tudatta pénteki számában az erdélyi Krónika című napilap.
Az esetet Farkas Alpár kézdivásárhelyi edző a Székely Hírmondóba írt véleménycikkében tárta a nyilvánosság elé, majd Benkő Erika parlamenti képviselő csütörtöki sepsiszentgyörgyi sajtóértekezletén bejelentette, hogy az általa vezetett MIJSZ nem hagyja következmények nélkül a dolgot.
Az edző beszámolója szerint a kézdivásárhelyi Nagy Mózes Iskolás Sportklub U14-es korosztályú leány kosárlabdacsapata az elmúlt hétvégén Temesváron játszott az országos bajnokság elődöntőjében, néhány játékosnak azonban a helyszínen kellett pótolni a játékoskönyvéből hiányzó, sportorvos által láttamozott jóváhagyást.
A vizsgálatot végző kardiológus a végletekig megalázta az egyik tanítványomat, azt kifogásolva, hogy a 12 éves kislány nem beszél románul. A kórlapjának hátára azt írta, hogy az a gyerek, aki nem beszél románul, az ne utazzon a csapattal" - állította az edző.
Farkas Alpár szerint a megalázások sora a szállodában is folytatódott, ahol szintén számon kérték a gyerekektől, hogy miért nem tudnak folyékonyan románul. Hozzátette: ha az eset Moldvában történik, szóvá sem tette volna, de a magyar határ szomszédságában, a több nemzetiségéről híres Temesváron "mégiscsak megdöbbentő".
Benkő Erika rámutatott: az orvos ellen hivatali visszaélés vádjával bírósági eljárás is indítható. Az RMDSZ politikusa felhívta a figyelmet: a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat bárkinek kész segíteni, aki hasonló eset miatt jogi támogatásra szorul.
A Krónika felidézte, hogy az eset kísértetiesen hasonlít a két évvel ezelőtt, Kolozsváron történtekre, ahol szintén egy orvos volt az, aki elkövette a visszaélést. Akkor egy 17 éves, a székelyföldi Olasztelekről származó lány baleset következtében került a kolozsvári gyermekkórházba, ahol az orvos elutasította, hogy tolmács útján beszéljen vele, és megszégyenítette hiányos román nyelvtudása miatt. A CNCD megállapította, hogy nyelvi és etnikai alapú hátrányos megkülönböztetés történt, és az orvost 1000 lejre (67 ezer forint), a kórházat pedig 2000 lejre bírságolta.
Az RMDSZ a hasonló helyzetek megelőzése érdekében kezdeményezte az államfő által tavaly kihirdetett törvény módosítását, amely a kisebbségek anyanyelvét ismerő személyzet alkalmazására kötelezi a kórházakat és szociális egészségügyi intézményeket ott, ahol jelentős számú kisebbségi közösség él.

 

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 84 vendég böngészi