Főoldal Kárpát-medence Kárpátaljai magyar szervezetek: nincs megállapodás az ukrán oktatási törvényről (MTI)

Kárpátaljai magyar szervezetek: nincs megállapodás az ukrán oktatási törvényről (MTI)

E-mail Nyomtatás PDF

Ungvár, 2018. március 29. - Cáfolta a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) és az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) csütörtökön közzétett közös nyilatkozatában az ukrán külügyminiszter-helyettes állítását, amely szerint megállapodás jött volna létre az ukrán oktatási miniszterrel a tanügyi törvény kapcsán "a magyar közösséget nyugtalanító problémák megszüntetéséről".
Az MTI-hez is eljuttatott közleményükben a magyar szervezetek Olena Zerkal ukrán külügyminiszter-helyettesnek a Novoje Vremja országos ukrán rádióállomás szerda esti műsorában elhangzott kijelentésére reagáltak, amely szerint Lilija Hrinevics ukrán oktatási tárcavezető a múlt pénteken találkozott a kárpátaljai magyar közösség képviselővel, és sikerült megállapodniuk az oktatási törvény kapcsán "a magyar közösséget nyugtalanító problémák megszüntetéséről".
"Múlt pénteken nem volt találkozó az ukrán oktatási miniszter és a kárpátaljai magyar közösség képviselői között, ezért természetesen megállapodás sem jöhetett létre közöttük" - áll a két magyar szervezet nyilatkozatában.
Rádiónyilatkozatában Zerkal azt is állította, hogy "ténylegesen egyetértés van a közösség és az oktatási minisztérium szintjén abban, hogy milyen intézkedések elégítik ki a közösséget, és hogy azok miként valósíthatók meg. Az én szempontomból nézve olyan kapcsolatokat építettünk ki a (magyar) közösséggel, amelyek már nem képezhetik spekulációk tárgyát az Európai Unió és a NATO szintjén." Hozzátette, szerinte Magyarország továbbra is kifogásokkal fog élni, és nem fog felhagyni a provokálással, minden lehetséges eszközt fel fog használni a spekulációk folytatására, de - mint fogalmazott - "ők abból indulnak ki, hogy konstruktívaknak kell lenniük, s arra törekszenek, hogy ezt a konstruktivitást a közösséggel találják meg".
Múlt pénteken Pavlo Hobzej ukrán oktatási miniszter-helyettes Beregszászon találkozott a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) vezetőivel, megyei és járási oktatási, közigazgatási és önkormányzati vezetőkkel, valamint magyar pedagógusokkal. A tanácskozáson a miniszter-helyettes elsősorban az új ukrán oktatási koncepció nemzetiségi iskolákat érintő irányelveit ismertette.

 

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 274 vendég böngészi