Főoldal Egyházak Ferenc pápa kinevezte a görögkatolikus Nyíregyházi Egyházmegye püspökét (MTI)

Ferenc pápa kinevezte a görögkatolikus Nyíregyházi Egyházmegye püspökét (MTI)

E-mail Nyomtatás PDF


Budapest, 2018. április 7. - Ferenc pápa kinevezte Szocska A. Ábelt, a görögkatolikus Nyíregyházi Egyházmegye apostoli kormányzóját az egyházmegye püspökévé - közölte Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkársága szombaton az MTI-vel.

Szocska A. Ábel bazilita szerzetespap 1972. szeptember 24-én született a kárpátaljai Nagyszőlősön, 1995-ben lépett be a Nagy Szent Bazil Rendbe, 2001. szeptember 30-án Máriapócson szentelték pappá. Ezután Budapesten és Máriapócson szolgált, 2008-tól 2012-ig a Nagy Szent Bazil Rend magyarországi tartományfőnöke volt - olvasható a közleményben.
2009 és 2011 között a Máriapócsi Görögkatolikus Parókia parókusa, 2012-től 2013-ig a Miskolci Apostoli Exarchátus ökonómusa, 2014-től 2015-ig az exarchátus első helynöke volt. 2016-tól ismét ő a Nagy Szent Bazil Rend magyarországi tartományfőnöke - írták.
A Nyíregyházi Egyházmegyét Szocska A. Ábel 2015 októbere óta vezeti apostoli adminisztrátorként. 
A korábban az esztergom-budapesti érsekség alá tartozó magyarországi görögkatolikusoknak Ferenc pápa 2015 márciusában alapította meg a Magyarországi Sajátjogú Metropolitai Egyházat. A metropólia központjának a Hajdúdorogi Egyházmegyét tette meg, emellett létrehozta a Miskolci Egyházmegyét és a Nyíregyházi Egyházmegyét.
A görögkatolikus metropólia élén Kocsis Fülöp érsek-metropolita áll, a Miskolci Egyházmegyét Orosz Atanáz vezeti.
A görögkatolikusok bizánci szertartású keresztények, akik a katolikus egyházzal teljes egységben élnek. Elnevezésükben a "görög" szó a bizánci szertartásra, a "katolikus" pedig a római katolikus egyházzal, a Vatikánnal való egységre utal. A magyarországi görögkatolikusok többsége az ország északkeleti táján él.

 

Módosítás dátuma: 2018. április 07. szombat  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 261 vendég böngészi