Főoldal Kárpát-medence Megnyílt a Bukovinai székelyek Bácskában című kiállítás Szabadkán (MTI)

Megnyílt a Bukovinai székelyek Bácskában című kiállítás Szabadkán (MTI)

E-mail Nyomtatás PDF

Belgrád/Szabadka, 2018. április 19. - A bukovinai székelyek soha nem felejtették el azt a néhány évet, amelyet Bácskában töltöttek a negyvenes években, és máig őrzik az ott szerzett emlékeket - hangsúlyozta Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár csütörtökön Szabadkán, ahol megnyitotta a Bukovinai székelyek Bácskában című kiállítást.
Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy 77 évvel ezelőtt ezekben a napokban kezdődött meg a bukovinai székelység betelepítése a Bácska területére. Mint mondta: Jugoszlávia 1941 áprilisának közepén bomlott fel, Magyarország pedig ezt követően foglalta el a Bácskát, a Drávaszöget és a Muraközt, majd a frissen felszabadult területekre, az elűzött népesség házaiba telepítette be a bukovinai székelyeket.
"Ez a kicsiny, mintegy 15 ezres népcsoport új hazára lelt a Bácskában és próbált megkapaszkodni. Nem nekik róható fel, hogy ez nem sikerült, hiszen az újabb váltás során, 1944-ben a visszatérő partizánok, illetve a szovjet hadsereg előrenyomulása miatt egyik óráról a másikra el kellett innen menekülniük" - részletezte Potápi Árpád János.
A bukovinai székelyek ezt követően szétszóródtak a Dunántúlon, 1945 májusában pedig Bonyhád központtal Dél-Tolnába, Észak-Baranyába és Bács-Kiskun Megye déli részeire telepítették be őket.
Az államtitkár kiemelte, hogy a nagyszülei is éltek a Bácskában, ezért személyesen is örömmel fogadta a hírt, hogy Szabadkán kiállítás keretében emlékeznek meg a 77 évvel ezelőtti eseményekről. 
A tárlaton látható képek a szekszárdi Wosinsky Mór Megyei Múzeumnak köszönhetően érkeztek Szabadkára, ahol június közepéig tekinthetők meg, állandó helyük pedig a bátaszéki tájházban van.
Hozzátette: a magyar kormány továbbra is folytatni kívánja azt a nemzetpolitikát, amely az utóbbi nyolc évet jellemezte. A nemzeti identitás megőrzése a nemzetpolitika kiemelt célja lesz a jövőben - szögezte le.
"Remélem, hogy a közjogi egyesítés után a szülőföldön való boldogulás előtérbe helyezése mellett egyre több figyelmet tudunk fordítani a magyar családokra és a kedvezőtlen jelenségeket, az elvándorlást és népességcsökkenést le tudjuk lassítani, illetve le tudjuk állítani, és egy pozitív irányba elmozduló, egyre inkább erősödő magyar nemzetről tudunk majd négy év múlva beszámolni" - húzta alá a politikus.

 

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 86 vendég böngészi