Főoldal Kárpát-medence A Kárpát-medencei Magyar Jogász Szövetség a Kúria gyakorlata ellen tiltakozik (MTI)

A Kárpát-medencei Magyar Jogász Szövetség a Kúria gyakorlata ellen tiltakozik (MTI)

E-mail Nyomtatás PDF

Budapest, 2018. május 7. - Tiltakozását fejezte ki a Kárpát-medencei Magyar Jogász Szövetség (KMJSZ)a Kúria - álláspontjuk szerint - alapjogot sértő azon gyakorlata ellen, amellyel négyezer választáshoz való külhoni magyar alapjogát sértette meg.
A szövetség hétfői, az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, Magyarországon nem ritka az a bírói jogalkotás, amely az Alaptörvénnyel ellentétes módon, súlyosan sértve a jogbiztonságot, a jogszabályok önkényes, kiterjesztő értelmezésével a jogkereső állampolgárok számára kiszámíthatatlanná teszi a bíráskodást. A KMJSZ szerint ennek élő példája a Kúria azon döntése, amellyel a határon túlról szavazó magyar állampolgárok választáshoz való alapjogát csorbította olyan kiterjesztő jogértelmezéssel, amely nem vezethető le a választási eljárásról szóló törvényből.
A döntés miatt négyezer szavazatot semmisítettek meg, pedig az Alkotmánybíróság állásfoglalása szerint nem lehet alapvető jog gyakorlásának korlátozását - kifejezett törvényi szabály hiányában - bírói jogértelmezéssel pótolni. A Kúria tehát nem jogosult arra, hogy a választási eljárásról szóló törvényben nem szereplő további feltételeket írjon elő, de mégis megtette ezt - közölte a KMJSZ.

 

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 125 vendég böngészi