Főoldal Kárpát-medence Életük nagy pillanatára készülnek Csíksomlyói passió előadói (MTI)

Életük nagy pillanatára készülnek Csíksomlyói passió előadói (MTI)

E-mail Nyomtatás PDF


Kolozsvár/Csíkszereda, 2018. augusztus 15. - Életük nagy pillanatára készülnek a Csíksomlyói passió szombat esti csíksomlyói szabadtéri előadásának az előadói. Erről a helyszíni próbafolyamat megkezdése előtt tartott csíkszeredai sajtótájékoztatón beszéltek szerdán.
Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház főigazgatója, a darab rendezője a társulat legfontosabb turnéjának nevezte a csíksomlyói fellépést. Mint megjegyezte, az előadásnak a színház szempontjából is korszakos jelentősége van.
Zsuráfszky Zoltán, az előadás koreográfusa, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes ügyvezetője elmondta: a produkcióban fellépő táncosok öt-tíz néptáncegyüttesből jönnek. Felemelő érzésnek tartotta, hogy sikerült emberivé tenni a kétezer éves történetet.
Zs. Vincze Zsuzsa néprajzi szakértő, táncdramaturg kijelentette: nem munka, hanem lelki megtisztulás volt a passiójáték előkészítése. Úgy vélte: Krisztus szenvedéstörténetének az előadása nagyon is aktuális, nagyon is a mához szól.
A Pilátus szerepét alakító Molnár Levente úgy vélte, ez az előadás túlmegy a művészeten: ez már spirituális misszió. Az operaénekes arról is beszélt, hogy milyen nagy élmény számára olyan előadásban fellépni, ahol prózai szövegeket mondhat.
A Krisztust alakító Berettyán Nándor elmondta: soha nem tapasztalt izgalom előzi meg a csíksomlyói bemutatót. Azt tartotta célnak, hogy mind az előadók, mind a közönség tagjai igazi spirituális élményt szerezzenek az előadás által.
A mindig mókázó vándor szerepében fellépő Berecz András arról beszélt: míg Vidnyánszky Attila nem mondta, maga sem hitte volna, hogy a Krisztus szenvedéstörténetét megelevenítő passiójátékba belefér a bolondozás.
A Csíksomlyói passiót szombaton, helyi idő szerint 20 órától (közép-európai 19 óra) mutatják be a Kis- és Nagysomlyó hegy közötti nyeregben, a csíksomlyói pünkösdi zarándoklat helyszínén. A nagyszabású előadást - amelyre több mint tízezer nézőt várnak - élőben közvetíti a Duna Televízió.

 

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 77 vendég böngészi