Főoldal Kárpát-medence RMDSZ: újra magyar tanítók oktathatják a román nyelvet a magyar elemi osztályokban (MTI)

RMDSZ: újra magyar tanítók oktathatják a román nyelvet a magyar elemi osztályokban (MTI)

E-mail Nyomtatás PDF

Bukarest, 2018. szeptember 27. - A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) kérésére a román kormány törölte augusztusban kiadott rendeletének a magyar diákokat hátrányosan érintő cikkelyét, így újra magyar tanítók oktatják a román nyelvet a magyar elemi osztályokban - adta hírül csütörtökön az RMDSZ.
Nem sokkal később Nelu Barbu kormányszóvivő is megerősítette: a kormány csütörtöki ülésén sürgősségi rendelettel módosította augusztusban elfogadott intézkedését, oly módon, hogy ezentúl az érintett kisebbségi tannyelvű osztályokban egyébként is tanító pedagógusok taníthatják a román nyelvet is. "Gyakorlatilag visszatérünk az idei 9-es számú kormányrendelet előtti állapothoz" - sommázta a szóvivő.
Az RMDSZ hírlevele felidézte: Kelemen Hunor RMDSZ-elnök Liviu Dragneától, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökétől kérte, hogy helyezzék hatályon kívül az elemi osztályosok románnyelv-oktatásában káoszt okozó rendelkezést, amellyel - a tanítók helyett - szaktanárokra bízták a román nyelv oktatását a kisebbségi tanítási nyelvű elemi iskolákban.
Az RMDSZ elnöke úgy értékelte: a kormány elfogadta a magyar gyermekek és szülők, a szakma, valamint az RMDSZ érveit, és megértette, hogy az oktatási miniszter lépése szakmailag megalapozatlan és meggondolatlan volt - tudatta a hírlevél.
A csütörtöki kormányülés előtt Valentin Popa oktatási miniszter bejelentette lemondását arra hivatkozva, hogy nem ért egyet a rendelet visszavonásával.
Popát csütörtök reggel parlamenti házelnöki irodájába kérette Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnök, aki közvetve őt tette felelőssé azért, hogy az RMDSZ felfüggesztette parlamenti együttműködését a szociálliberális kormánykoalícióval.
Popa azzal indokolta lemondását, hogy nem értett egyet a rendelet hatálytalanításával, de nem akarta a kormány stabilitását saját "lelkiismereti" problémáival veszélyeztetni. Bár ő maga nem akart jóváhagyni olyasmit, amivel nem ért egyet, aláírási jogát átruházta Kovács Irén kisebbségi oktatásért felelős államtitkárra - magyarázta a távozó miniszter.
Az intézkedést hatályon kívül helyező csütörtöki kormányülésen az egyik államtitkár képviselte az oktatási tárcát - közölte a kormányszóvivő.
A román alkotmány szerint a kormány sürgős esetekben azonnal hatályba lépő kormányrendelettel avatkozhat be a törvényhozásba: ezeket a jogszabályokat később erősítheti meg, módosíthatja, vagy törölheti el a parlament.

 

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 233 vendég böngészi