Főoldal Egyházak Százhúsz éves fennállását ünnepli a magyarországi metodista misszió (MTI)

Százhúsz éves fennállását ünnepli a magyarországi metodista misszió (MTI)

E-mail Nyomtatás PDF


Budapest, 2018. november 14. - Az állam és az egyház elválasztása nem jelentheti az egyház és a társadalom szétválasztását - hangoztatta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes szerdán Budapesten, a magyarországi metodista misszió működése megkezdésének 120. évfordulója alkalmából tartott rendezvényen.
Semjén Zsolt azt mondta: "egyszerre vagyunk tagjai az egyháznak és polgárai a társadalomnak", tehát nem a kettő szembeállítására, hanem harmonikus együttműködésére van szükség, az egész társadalom javára.
A miniszterelnök-helyettes úgy fogalmazott, a kormány egyházpolitikájának fundamentuma, hogy ami jó az egyháznak, az jó az országnak és fordítva. A metodisták által képviselt lelkiség pedig jobbá teszi az embereket és a nemzetet, mivel szolgálatukat mindig a társadalomban fejtették ki, nem zárkóztak elefántcsonttoronyba, hanem a társadalomba vitték el az evangélium üzenetét - tette hozzá.
Semjén Zsolt kiemelte, a magyar állam elkötelezett a mellett, hogy az egyházi intézmények- például az iskolák - tevékenységét elismerje, ezek ugyanis egyszerre vallásos közösségek és közfeladatot átvállaló intézmények.
Az állam feladata a vallásszabadság biztosítása mellett a közfeladatot ellátó intézmények finanszírozása, az egyházi intézményeké ugyanúgy, mint az államiaké vagy önkormányzatiaké - jelentette ki.
Semjén Zsolt kitért arra is: a kormány létrehozott egy államtitkárságot az üldözött keresztények megsegítésére, hogy "emberi életet élhessenek a szülőföldjükön". Azonban nemcsak "brutális" keresztényüldözés létezik - tette hozzá -, hanem van egyfajta "szofisztikáltabb" keresztényüldözés is itt Európában, ami például abban nyilvánul meg, hogy "valaki azért veszíti el az állását", mert megvallja a hitét.
Ez a keresztényüldözés a keresztény értékeket, hagyományokat akarja feláldozni, a "hitvalló kiállás" azonban megerősíti a keresztény civilizáció védelmét - mondta a miniszterelnök-helyettes.
A jubileum alkalmából a Magyar Metodista Egyház III. kerületi központjában külföldi résztvevőkkel emlékülést tartottak, emléktáblát avattak, majd a rendezvény istentisztelettel zárul.
A metodista egyház a XVIII. században jött létre az anglikán egyházon belüli vallási-megújulási mozgalomként. Vezető személyisége John Wesley volt, a mozgalom azonban csak a lelkész halála után vált ki az anglikán egyházból, és szerveződött önálló egyházzá. Az európai kontinensen a XIX. század közepén erősödött meg a metodista misszió, Magyarországra 1898-ban érkezett Ausztriából az első metodista prédikátor, Robert Möller. A metodista egyházat a kormány a bevett egyházak között ismeri el. 

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 137 vendég böngészi