Főoldal Kritika Miért durvul a közbeszéd és hogyan hat ez ránk? (MTI/vasarnap.hu)

Miért durvul a közbeszéd és hogyan hat ez ránk? (MTI/vasarnap.hu)

E-mail Nyomtatás PDF

2019. január 16. - Tegnap délelőtt adott ki egy nyilatkozatot a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége, amelyben a közbeszéd minőségének romlására és durvulására reflektáltak. Ennek kapcsán kerestük meg az egyesületet, s annak társelnökét, dr. Galgóczy Gábort.
Az MTI közölte tegnap délelőtt az alábbi nyilatkozatot:
„Figyeljetek ide és értsétek meg! Nem az szennyezi be az embert, ami a szájába kerül, hanem ami elhagyja a száját, az szennyezi be az embert.” (Máté 15,10-11)
A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége vezetősége és tagsága aggodalommal tapasztalja azt a folyamatot, ahogyan a magyar közbeszéd az elmúlt években egyre inkább eldurvult.
A legfőbb közjogi méltóságokat, a vezető politikusokat és a közéleti emberek személyét, valamint a vallási szimbólumokat becsmérlő szóhasználat sajnos mindennapossá vált nemcsak az utcai beszédben, hanem az interneten és a médiában is. Különös aggodalomra ad okot az, hogy már a nyilvánosan megszólalók körében is elterjedt mások vulgáris és obszcén kifejezésekkel történő gyalázása.
Nem tartjuk elfogadhatónak, hogy a felnövekvő nemzedékek és gyermekek számára ez legyen a követendő példa. A közönséges stílus elsősorban az azt használót jellemzi és szennyezi be, de az emberi személy tiszteletét, a demokrácia alapértékét is megtiporja. Az ilyen szóbeli gyűlölködés szélsőséges, emberhez nem méltó viselkedéshez teremt alapot, és így könnyen igaza lehet a közmondásnak: „aki szelet vet, az vihart arat”.
Felhívjuk minden megnyilatkozó figyelmét, hogy saját maga, gyermeke és családja, valamint a magyar nemzet érdekében tartózkodjon a másik ember személyét, hitét gyalázó vagy becsmérlő véleményformálástól és beszédtől!
a KÉSZ elnöksége
Az egyesület társelnökének, Galgóczy Gábornak a fentiek kapcsán az alábbi kérdéseket tettük fel:
Vasárnap.hu: Mi motiválta a nyilatkozat kiadását? Egy konkrét esetre reflektáltak, vagy több, kisebb esetre reagáltak egyszerre?
Természetesen volt több, kisebb eset is és volt egy erősebb, konkrét példa is. Az utóbbi időben egyre több trágár kiírást lehet látni, akár csak a behavazott gépkocsikon, sportmérkőzéseken, vagy tüntetésen is, ez volt az egyik motiváció. A jelentősebb, konkrét példa az volt, amikor a parlament előtti tüntetések során Jézusra tettek dehonesztáló megjegyzéseket. Harmadrészt pedig a vidéki szervezeteink is jelezték, hogy mindezt nem kellene már szó nélkül hagyni.
A nyilatkozatunkkal jelezni szerettük volna azt, hogy van egy olyan része a társadalomnak, amelyet az elfogadhatatlan stílusú vitakultúra elharapózása igenis zavar, ezt nem támogatja, és amelyik nemtetszését szeretné kifejezni.
Vasárnap.hu: Miért mérgesedett el Önök szerint ilyen mértékben a közbeszéd?  
Én úgy vélem, hogy főként a társadalmon belül tapasztalható erkölcsi hanyatlás az oka ennek. Hogy sokan úgy érzik: azt csinálhatnak, amit akarnak és semmiféle korlátot nem ismernek el. Vagyis a túlzásba vitt liberális felfogás az, ami gondot okoz: hogy egyesek úgy érzik, „nekem mindent szabad és semmiféle felelősséggel nem tartozom, a másik méltóságát nem kell tisztelnem”. Ugyanakkor ők maguk megkövetelik azt, hogy az ő nézeteiket mások fogadják el.
Vasárnap.hu: Mennyire érezhető mindennek a hatása a gyermekek körében?
Hál’istennek a saját unokáim körében nem látom ennek a hatását, mert ők nem olyan körökben mozognak. De amit az emberektől az utcán hallani lehet, az sajnos azért sokakra kihathat. Például a lakóhelyemen az utcára a gimnáziumból dohányozni kijáró diákok is elképesztően közönséges, alpári módon beszélnek egymással. Gondolom a tüntetésre is ezek a gyerekek mennek ki, akik így beszélnek egymással az iskola előtt, és azt hiszik, hogy ez egy olyan „jó buli”, amit a Kossuth téren is elő lehet adni.
Vasárnap.hu: „Aki szelet vet, vihart arat” – írták a nyilatkozatban. A probléma itt viszont az, hogy ebben az esetben mindannyian vihart aratunk. Mivel lehetne mindezt megelőzni, mi lehet az ellenszer a felsorolt problémákkal szemben?
A nevelést kellene olyan irányba terelni, hogy ne ez legyen a fiataloknak állított példa. Hogy leülünk az Oktogonon, szabad bulikat rendezünk és iszogatunk és hogy leállíthatjuk a forgalmat minden további következmény nélkül. Hogy ne az legyen a menő, aki a rendőröket provokálja, nem adja meg a kellő tiszteletet, káromkodik és rombol. Itt csak az lehet az ellenszer, ha a társadalom többsége megmutatja azt, hogy ennek a kisebbségnek a viselkedését elítéli. El kell kerülnünk azt, hogy a törvénytisztelet hiánya általánossá váljon, nem kívánunk ennek zsarnokságában élni. Ezért is adtuk ki a közleményt.

 

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 53 vendég böngészi