Főoldal Hírek A vasfüggöny átvágásának helyszínén találkoztak a külügyminiszterek (sopronmedia.hu)

A vasfüggöny átvágásának helyszínén találkoztak a külügyminiszterek (sopronmedia.hu)

E-mail Nyomtatás PDF


2019. június 27. - Az 1989-es vasfüggöny átvágásának helyszínén tartott megemlékezést a magyar és az osztrák külügyminiszter.

Az ünnepségen kiemelték: Európa sokat köszönhet az akkori emberek szabadságvágyának, hiszen az ő munkájuk nyomán indulhatott el azon az úton, melyen most is folyamatosan halad előre.
Az egykori vasfüggöny átvágásának 30. évfordulóján ismét találkozott egymással a magyar és az osztrák külügyminiszter. Szijjártó Péter és Alexander Schallenberg ott emlékezett meg a három évtizeddel ezelőtti eseményekről, ahol annak idején Horn Gyula és Alios Mock együtt vágták át a két országot elválasztó szögesdrótot, Sopron határában. Szíjjártó Péter hangsúlyozta a történelem folyamán a magyarok mindig a szabadságra törekedtek, ennek volt eredménye a vasfüggöny átvágása is.
- 1989-ben itt átvágták a diktatúrát övező kerítést – emelte ki Szíjjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. - Kártyavárként dőlt össze a szocializmus, eltűnt az az akadály, amely évtizedekig akadályozta az eszmék, a gondolatok és az emberek szabad mozgását. Kelet és Nyugat, az osztrákok és magyarok kezet fogtak, ezzel Európa történelmének új fejezete kezdődött, sőt, nem túlzás mondani, hogy új Európa született – fejtette ki.
Alexander Schallenberg elmondta, soha nem felejthetjük el, mit adott Európának az, hogy fegyverek nélkül sikerült újra egyesíteni szétszakított területeket. Kiemelte, ez az esemény nem csak a magyarok, hanem az osztrákok büszkesége is.
- Az a bizonyos 30 évvel ezelőtti nyár fényes pillanat volt az osztrák állampolgárok számára – világított rá Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszter. - Menedéket nyújtottak, támogatást nyújtottak azoknak az embereknek, akik adott esetben csak egy műanyag tasakkal jöttek át a határon. Azután sem engedték el a kezüket, kísérték a további útjukon őket. Erre büszkék lehetünk, ugyanis bizonyítja azt, hogy a szükség idején az osztrákok a segítségre, támogatásra szorulók mellé állnak. Ezt magyar szomszédaink nagyon jól tudják – fűzte hozzá a külügyminiszter, aki hozzáfűzte: Ausztria mindig itt van és segíteni is fog.
A soproni polgároknak is sokat jelentett a szimbolikus cselekedet, hiszen a ma már természetes határátlépés az akkori bátor tetteknek az eredményeként valósulhatott meg. - Ezzel a szimbolikus jelentőségű tettel kezdődött meg az a folyamat, amelynek a következő lépése a Páneurópai Piknik helyszínén való határáttörés volt – tudtuk meg Dr. Farkas Ciprián városi tanácsnokoktól. - Így az országunkban tartózkodó NDK állampolgárok tehettek egy lépést a szabad világba és ott ütötték ki a berlini falból az első téglát. Tehát mi itt, Sopronban 1989-ben a pezsgő történelem részesei voltunk és ez nekünk nagyon sokat jelent. Hiszen elkezdődött egy folyamat, amelynek eredményeképpen Magyarország visszament Európába oda ahova mindig is tartozott, ugyanis a Magyar Királyság és Magyarország a kommunista évtizedek előtt mindig is szerves része volt ennek a csodálatos kontinensnek – részletezte. 

Az eseményen elhangzott: tanulni kell a múltból, hiszen annak idején a változtatni akarás és a bátorság uralta Európát, melyek most egy kicsit, a jelenlegi jólétben eltűntek sokak életéből.
A rendezvényen részt vett Dr. Fodor Tamás, Sopron polgármestere és Hans Peter Doskozil burgenlandi tartományfőnök is.

 

Módosítás dátuma: 2019. június 27. csütörtök  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 258 vendég böngészi