Főoldal Kárpát-medence Fekete Péter: a határon túli fesztiválok az összetartozásról is szólnak (MTI)

Fekete Péter: a határon túli fesztiválok az összetartozásról is szólnak (MTI)

E-mail Nyomtatás PDF


Magyarkanizsa, 2019. július 5. - A határon túli magyarlakta területeken kifejezetten az összetartozásról, az együttgondolkodásról szólnak a nyári fesztiválok, amelyek a szórakozás mellett eszmecserékkel, beszélgetésekkel, kulturális eseményekkel várják a résztvevőket - hangsúlyozta Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár pénteken Magyarkanizsán, a Kanizsa Feszt hivatalos megnyitóján.
Az államtitkár örömének adott hangot, hogy míg pénteken este a fiatalok a koncertekre készültek, napközben a családoké volt a fesztivál, a különböző sátrakban pedig elemzések, viták, társadalmi beszélgetések folytak az aktuális kérdésekről.
A hetedik alkalommal megszervezett Kanizsa Fesztet az Emberi Erőforrások Minisztériuma is támogatta. Mint Fekete Péter fogalmazott, "amikor kultúráról beszélünk, akkor a földrajzi határok, a közigazgatási határok nem léteznek, amikor kultúratámogatásról beszélünk, akkor összmagyarságban gondolkodunk".
Hozzátette, hogy minden olyan rendezvény, amely a határon belül támogatandó, az a határon túli magyarlakta területeken hatványozottan is támogatandó. A támogatással pedig az összetartozás érzése is nő.
Mindazonáltal rámutatott arra, hogy ennél többről van szó, ugyanis gyakran, amikor anyaországi vendégek érkeznek a határon túlra, akkor az ott tapasztaltakból nyernek erőt és ihletet, hiszen sok esetben a hagyományokat és a kultúrát jobban ápolják, mélyebben őrzik a határon túli magyar közösségek.
A Kanizsa Feszt már csütörtökön elkezdődött, a hivatalos megnyitót azonban péntek este tartották. Csütörtökön az amatőr zenekarok és lemezlovasok versenye mellett a nagyszínpadon a Beatrice lépett fel.

 

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 116 vendég böngészi