Főoldal Kárpát-medence Szili Katalin: Európa nem emeli fel a hangját az erdélyi magyarok jogaiért (Magyar Fórum)

Szili Katalin: Európa nem emeli fel a hangját az erdélyi magyarok jogaiért (Magyar Fórum)

E-mail Nyomtatás PDF


2019. augusztus 9. - Az európai uniós tagság egy ország esetében nem feltétlenül eredményezi a kisebbségjogok maradéktalan betartását, sőt akár visszalépés is történhet. A romániai magyar közösség sok tagjának ez a tapasztalata – hangzott el a Kossuth Rádió Európai idő című műsorában augusztus 8-án.

Szili Katalin miniszterelnöki megbízott, az Országgyűlés volt elnöke elmondta, már a 2010-es évek vége fele érződik egyfajta jogszűkítési tendencia. A kárpátaljai magyarok esetében már egyenesen jogfosztásokról van szó, hiszen az oktatási törvény, a nyelvtörvény és a magyarokat ért atrocitások az ukrajnai előre hozott választások kampányai során mind olyan ügyek, amelyekben közösen kell fellépni. Ez a jogsérelmek bíróság előtti kártalanítási, kártérítési, restitúciós kérdését jelenti.

Romániában, az úzvölgyi katonai temetőben történt incidens európai uniós országban nem fordulhatna elő. Természetesen állami keretek között szankcionálható lenne, ami történt, viszont nincsenek meg azok az európai keretek, amelyekkel ki lehetne védeni az ilyen és ehhez hasonló eseményeket, ráadásul Európa nem emeli fel a hangját a romániai magyarok ellen irányuló jogszűkítések ellen sem.

 

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 91 vendég böngészi