Főoldal Kárpát-medence Aggasztó a marosvásárhelyi orvosi tagozat helyzete (MTI)

Aggasztó a marosvásárhelyi orvosi tagozat helyzete (MTI)

E-mail Nyomtatás PDF


Budapest, 2019. október 22. - Aggasztó a marosvásárhelyi orvosi tagozat helyzete, ezért egy dokumentumban 150 diák foglalt állást a magyar tagozat ügye mellett a magyarországi Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) első Erdélyi közgyűlésén, szombaton - mondta Murai László, a HÖOK elnöke kedden az M1 aktuális csatornán.

A dokumentumra azért volt szükség, mert a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) magyar tagozatán hátrányos megkülönböztetés éri a magyar hallgatókat - hangsúlyozta.
Elmondta: az egyetemen kialakult helyzet 2011 óta húzódik, amikor a román tanügyi törvény megfogalmazta, hogy három egyetemen, köztük a MOGYÉ-n is magyar karokat kell létrehozni. Ez nem történt meg, helyette a magyar hallgatók hátrányos megkülönböztetésének több formája is megjelent az egyetemen: a hallgatók magyar nyelven tett vizsgáit nem akarta elfogadni az egyetem. Később ez a probléma megoldódott - fűzte hozzá -, de a magyar nyelven vizsgáztató tanárok ellen indított fegyelmi vizsgálat még nem zárult le.
A marosvásárhelyi magyar hallgatók állandó bizonytalanságban élnek, de a HÖOK bízik abban, hogy a szombaton elfogadott dokumentum elősegíti az üggyel kapcsolatos diskurzust - mondta Murai László.

 

Módosítás dátuma: 2019. október 22. kedd  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 82 vendég böngészi