Főoldal Kárpát-medence Az anyanyelvhasználati jogokat helyreállító tervezetet terjesztett be az RMDSZ (MTI)

Az anyanyelvhasználati jogokat helyreállító tervezetet terjesztett be az RMDSZ (MTI)

E-mail Nyomtatás PDF


Bukarest, 2019. október 29. - A kisebbségek anyanyelvhasználati jogait helyreállító közigazgatási törvénytervezetet terjesztett a bukaresti parlament elé a Romániai Magyar Demokrata Szövetég (RMDSZ) - közölte kedden hírlevelében a szervezet.
Az új tervezet tartalmaz minden olyan - a közigazgatási kódexet hatályba léptető sürgősségi kormányrendeletből kihagyott - nyelvhasználati jogot, amelyet az RMDSZ-nek sikerült a tavalyi parlamenti vita során elfogadtatnia, és újabb, magyar szempontból fontos kiegészítéseket is javasol.
Az RMDSZ által kidolgozott tervezet immár szankciókat irányoz elő arra az esetre, ha a közintézmények nem tartják be a nyelvhasználati jogokat, a megyei rendőrségekre is kiterjesztené az anyanyelvhasználati jogot, és a szimbólumhasználati jogokat is szabályozza oly módon, hogy a megyei és települési önkormányzatok saját hatáskörben dönthessenek a nemzeti, történelmi, gazdasági és kulturális identitásunkat kifejező szimbólumok használatáról.
A tervezet elfogadtatásával az RMDSZ egyebek mellett azt akarja elérni, hogy ne csorbuljanak a magyar közösség szerzett, érvényben lévő jogai azokon a településeken, ahol a magyarság számaránya a húsz százalékos nyelvhasználati küszöb alá csökken a következő népszámláláskor, így például Kolozsváron se vehessék le a magyar helységnévtáblát a 2021-es népszámlálást követően.
Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője az MTI-nek telefonon elmondta: az RMDSZ nem egy törvénymódosítást, hanem a - központi és helyi közigazgatás működését egységes keretbe foglaló - teljes közigazgatási törvénykönyv tervezetét terjesztette be, mert komoly parlamenti vitát akar a kisebbségi jogokról.
"Az anyanyelvhasználati jogokat vissza akarjuk helyezni arra a szintre, amelyet egyszer a parlament már elfogadott és a kormány júliusban megnyirbált" - szögezte le Cseke Attila.
A frakcióvezető, aki a korábban az RMDSZ képviseletében vett részt a közigazgatási kódexet előkészítő parlamenti bizottság munkájában, felidézte: jelenleg a törvénykönyvnek az a - kisebbségi szempontból hiányos - változata van hatályban, amelyet a kormány júliusban sürgősségi rendelettel fogadott el, miután a parlamenti vita során előkészített törvénykönyvet alaptörvénybe ütközőnek minősítette az alkotmánybíróság. Megjegyezte: az ombudsman a kormányrendelet ellen is óvást emelt, és így fennáll a veszélye, hogy a teljes közigazgatást megbénító joghézag keletkezik, ha a kormány változata is elbukik a normakontrollon.
Az RMDSZ politikusa szerint a román parlamentnek - az újabb alkotmánybírósági döntéstől függetlenül - mindenképpen újra kell tárgyalnia a teljes közigazgatási kódexet, és ezen belül a kisebbségi jogokat.
Az MTI érdeklődésére, hogy az RMDSZ kérte-e az új parlamenti többség támogatásával kormányalakításra készülő Nemzeti Liberális Párt (PNL) támogatását az általa beterjesztett törvénytervezet elfogadtatásához, Cseke Attila azt mondta: a PNL-lel folytatott tárgyalásokon nem merült fel a téma, mert az RMDSZ a kormányalakítástól függetlenül is benyújtotta volna a törvényjavaslatát, amely azon a korábbi parlamenti változaton alapul, amelyet az akkor kormányon lévő Szociáldemokrata Párt és ALDE mellett a PNL törvényhozóinak mintegy fele is megszavazott.
"Lényegében egy olyan formát terjesztettünk be módosításokkal, amely bírta a parlament több mint hatvan százalékának támogatását" - mutatott rá az RMDSZ frakcióvezetője.

 

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 123 vendég böngészi