Főoldal Kárpát-medence A székelyföldi románokkal való szolidaritás napját ünneplik március 14-én Sepsiszentgyörgyön (MTI)

A székelyföldi románokkal való szolidaritás napját ünneplik március 14-én Sepsiszentgyörgyön (MTI)

E-mail Nyomtatás PDF


Kolozsvár, 2020. március 2. - A világ románsága Kovászna-Hargita-Maros megyei románok iránti szolidaritásának a napját ünnepli március 14-én Sepsiszentgyörgyön a Románok románokért című rendezvénysorozattal - közölte hétfőn az Agerpres hírügynökség a szervező civil szervezetek közleményére hivatkozva.

A Kovászna, Hargita és Maros Megyei Románok Civil Fóruma által szervezett rendezvénysorozatot a sepsiszentgyörgyi Román Szellemiség Múzeumában tartják. Ezen megvitatják többek között annak a beadványnak a helyzetét, amelyben a székelyföldi románok civil fóruma a bukaresti kormány, parlament és elnöki hivatal segítségét kérte a székelyföldi románok megmaradásához és az etnikumközi viszonyok normalizálásához a térségben.
Ez alkalommal öt olyan román személyiségnek készülnek átadni az Ilie Moldovan ortodox teológiai tanárról elnevezett díjat, akik sokat tettek a székelyföldi románok identitásának megőrzéséért.
A rendezvényen többek között beszédet mond a térség ortodox püspöke, a három megye prefektusa, akik a román kormányt képviselik megyéjükben.
Amint a románok civil fóruma közölte: a rendezvényen egy olyan "Sepsiszentgyörgyi nyilatkozat" elfogadását tervezik, melyben a románok megmaradásának a biztosítására, az etnikumok közötti együttélés normalizálására kérik a kormányt, a parlamentet és az államelnöki hivatalt. A dokumentumban arra is kérik a megszólított intézményeket: akadályozzák meg, hogy "Magyarország társszuverenitást gyakoroljon az úgynevezett Székelyföld fölött".

 

Módosítás dátuma: 2020. március 02. hétfő  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 171 vendég böngészi