Főoldal Kárpát-medence Szilágy Péter: a kisebbségi jogvédelem pótolhatatlan garanciákat jelent az összmagyarság számára (MTI)

Szilágy Péter: a kisebbségi jogvédelem pótolhatatlan garanciákat jelent az összmagyarság számára (MTI)

E-mail Nyomtatás PDF

Budapest, 2020. augusztus 3. - A kisebbségi jogvédelem pótolhatatlan garanciákat jelent az összmagyarság számára a Kárpát-medencében és a diaszpórában élők részére egyaránt - hangsúlyozta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztosa hétfőn a kilencedik Kisebbségvédelem Európában című nyári egyetem résztvevőit köszöntve.
Szilágyi Péter a Kisebbségi Jogvédő Intézet (KJI) és a Nemzetpolitikai Kutatóintézet (NPKI) közös tanácskozásának megnyitóján közölte: a résztvevők a kormányzatból érkező megszólalók, valamint magyarországi és Kárpát-medencei szakemberek segítségével kaphatnak képet külhoni, köztük a diaszpórában élő magyarság helyzetéről és a jogvédelemről.
1920 után a magyar nemzet jelentős része a határokon túlra szorult, a Kárpát-medencében 2,5 millió magyar él az anyaországon kívül - emlékeztetett.
Fontos kérdésnek nevezte, hogy a szomszédos többségi nemzetek miként viszonyulnak az ott élő magyarokhoz, illetve, hogy az ottani többségi kormányok milyen jogi környezetet teremtenek számukra.
Szilágyi Péter közlése szerint 2010-ben a kormányzati szakpolitikák között kiemelt helyre került a nemzetpolitika, és a kormány minden tőle telhetőt megtesz bilaterális és multilaterális szinten is, hogy a környező országokban élő magyarság élhessen minden jogával.
A kisebbségi jogok tekintetében komoly visszalépés tapasztalható "néhány ország viszonylatában" - hívta fel a figyelmet a miniszteri biztos.
Szilágyi Péter megfogalmazása szerint a 2010 óta tartó nemzetpolitikai munkának nagyon komoly eredményei vannak a jogvédelemben is.
Ha a magyar kormány nem tartaná napirenden a témát, elképzelhető, hogy "még nagyobb" kisebbségi jogi visszalépésekre is sor került volna - tette hozzá.     Az elmúlt tíz év nemzetpolitikai eredményeit összegezve úgy fogalmazott: "valóban Kárpát-medencei térben tudunk gondolkodni, élni, dolgozni; az (...) összefogás gondolata az élet minden területére kihat".
A magyar állam gazdasági és kulturális jellegű támogatásai lehetőséget adnak arra, hogy "nemzettársaink meg tudják élni magyarságukat és meg tudjanak maradni magyarnak" - mondta.     A KJI és az NPKI kilencedik alkalommal rendezi meg a Kisebbségvédelem Európában című nyári egyetemet, idén a koronavírus-járvány miatt a virtuális térben.     A péntekig tartó konferencián a többi között szó lesz az Európai Tanácsnak az őshonos nemzeti kisebbségek jogvédelmében betöltött szerepéről, a nyelvi jogokról, valamint a magyar nemzetpolitika és a kisebbségvédelem lehetőségeiről az Európai Unióban.

 

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 212 vendég böngészi