Főoldal Egyházak Keresztény és magyar utat szorgalmaztak a római magyarok az augusztus 20-i szentmisén (MTI)

Keresztény és magyar utat szorgalmaztak a római magyarok az augusztus 20-i szentmisén (MTI)

E-mail Nyomtatás PDF

Róma, 2020. augusztus 23. - Az államalapító Szent István tanítása mai üzenetéről szólt a római magyar közösség augusztus 20-i ünnepi miséje, melyet Németh Norbert a római Pápai Magyar Intézet (PMI) rektora, a római magyar közösség új lelkésze mutatott be vasárnap a római Szent István-ház kápolnájában.
Németh Norbert atya homíliájában kijelentette: az államalapítás ünnepén nem "elég a múltban barangolni, és a jövőről álmodozni".
"A jelent kell jól csinálnunk. Közel van a megoldás, ha Szent Istvánra tekintünk, aki a jelent csinálta jól: Istennel szövetkezett, országot alapított, és kereszténnyé tette a népét úgy, hogy ő maga is megélte a hitét. Mi, Rómában élő magyarok a jelenben szeretnénk cselekedni a közösségünkért" - hangoztatta.
Hozzátette, István király korában "a magyar kereszténység még a gyermekkorát élte. Vészhelyzetben, kényszerpályán mozogtunk annak idején, nem egy pedagógiai laboratóriumba érkeztünk a Kárpát-medencébe, ahol időt adhattunk volna mindenkinek a kísérletezésére és belátására. Néhány évtized volt csak a határ, hogy letöröljenek bennünket a térképről, akik szövetkeztek ellenünk. Amikor államot alapított első szent királyunk, a fundamentumot a kereszténységben találta meg".
"Szent István ünnepén fontos magunktól megkérdezni, hogy van-e bennünk elszántság, ész, erő, s szent akarat, hogy merjünk azok lenni, aki Szent István volt: keresztény és magyar? Képesek vagyunk-e alakítani közös ügyeinket? Vagy egyszerűen arra ítéljük magunkat, hogy idegenné váljunk saját magyar közösségünkben? Szent István nagyon fontosnak tartotta, hogy tudjunk együtt élni a másként gondolkodókkal, a más nyelvűekkel, az idegenekkel. E nélkül a kereszténység nem is létezhet" - fogalmazott.
A Meló Lajos domonkos szerzetessel koncelebrált mise végén megáldották a magyar szalaggal átkötött kenyeret.
A római Szent István-alapítványt vezető Németh Norbert atya júliustól a római és a teljes olaszországi magyarok közössége új lelkésze.
Németh Norbert bejelentette, hogy utóbbi lelkipásztori vezetését az PMI hallgatóival együttműködésben fogja végezni.
A római magyarok a járványkorlátozások és az augusztusi forróság ellenére sem halasztották el az ünnepi misét. Jelen voltak a Rómában és a Vatikánban dolgozó magyarok és családjaik.
Az 1967-ben alapított római Szent István-ház az egykor a Vatikán területén álló, Szent István alapította magyar zarándokház utódintézménye. Kápolnáját Prokop Péter festőművész alkotásai díszítik az államalapító Szent István és a magyar szentek ábrázolásaival.

 

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 189 vendég böngészi