Főoldal Egyházak Veres András: a keresztényellenesség és a szekularizáció elleni küzdelem az egyház legfontosabb feladata (MTI)

Veres András: a keresztényellenesség és a szekularizáció elleni küzdelem az egyház legfontosabb feladata (MTI)

E-mail Nyomtatás PDFBudapest, 2020. szeptember 2. - Az erősödő keresztényellenesség és a szekularizáció elleni küzdelmet, valamint a hit továbbadását nevezte Veres András győri megyés püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) szerdán újraválasztott elnöke a Magyar Katolikus Egyház legfontosabb feladatának az elkövetkező években.

Veres András az MTI-nek nyilatkozva kiemelte: az elmúlt időszakban "szűkebb környezetünkben is" "felütötte fejét" a keresztényellenesség. A korábban mindig jelen lévő "ideológiai kihívások" mellett megjelentek a régóta nem tapasztalt egyház- és keresztényellenes "akciók". Ezzel a jelenséggel szemben az egyháznak mindenképpen fel kell vennie a küzdelmet - mondta.
Fontosnak nevezte azt is, hogy megerősödjenek a plébániai közösségek a hit továbbadásában, segítve ezzel, hogy legyenek papi hivatások.
Hangsúlyozta: nagy szükség van a hívek minél nagyobb számú és minél elkötelezettebb részvételére az egyház életében, hogy az "ne a papok egyháza, hanem a hívők közössége" legyen.
Veres András az elnökválasztásról elmondta: a püspökök testülete ötévente titkos szavazással választja meg elnökét, a konferencia valamennyi tagja szavazhat, de csak a megyés püspökökre lehet voksolni.
Kitért arra is, sem az elnök, sem más püspök nem áll a többi felett, a saját egyházmegyéjét minden püspök teljes felelősséggel és önállósággal irányítja, és csak Rómának van alárendelve.
Hozzátette: az MKPK az egyház egyetemes jogrendszere alapján dönt az egész országra vonatkozó lelkipásztori, közigazgatási, illetve liturgiai kérdésekben. Ezt a munkát koordinálja, vezeti az elnök, illetve a négytagú Állandó Tanács.
Az MKPK elnöke arra a kérdésre, hogy a koronavírus-járvány miatt várhatók-e ismét a szentmisékre, illetve a templomok látogatására vonatkozó korlátozások, azt felelte, a konferencia feltehetően csütörtökön megfogalmaz majd egy közös nyilatkozatot, de a megyés püspökök önállóan döntenek majd az esetleges korlátozásokról. Megjegyezte: ezt indokolja az is, hogy az országban különböző a járványügyi helyzet.
Azt is mondta, véleménye szerint a "templomokat soha, semmilyen körülmények között nem szabad bezárni", az embereknek mindig meg kell adni a lehetőséget, hogy a templomban imádkozhassanak. Ugyanakkor nyilván az emberek biztonságát és az állami javaslatokat is szem előtt tartva döntenek majd.

 

Módosítás dátuma: 2020. szeptember 02. szerda  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 194 vendég böngészi