Főoldal Kárpát-medence Az AUR célja a magyar közösség ellehetetlenítése (erdely.ma)

Az AUR célja a magyar közösség ellehetetlenítése (erdely.ma)

E-mail Nyomtatás PDF


2020. december 9. - A Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat hírlevelében hívta fel a nemzetközi közvélemény figyelmét a Románia Parlamentjébe nagy támogatottság mellett bejutott ultranacionalista párt magyarellenes megnyilvánulásaira.
A legionárius eszméket valló politikai formáció, a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) társelnöke a parlamenti választásokat követően sem kendőzte kisebbségellenes terveit.
Alig egy nappal a 2020-as parlamenti választások után, a közel 9%-os támogatottságot kapott nacionalista Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) társelnöke, George Simion, aki az úzvölgyi provokátorként vált hirtelen népszerűvé, újabb magyarellenes megnyilvánulásával hívta fel magára a figyelmet. Kijelentette: „Az RMDSZ-nek nincs helye Románia Parlamentjében. Tiszteljük a romániai magyar közösséget, és vannak magyar nemzetiségű jelöltjeink, akik bejutnak a törvényhozásba. Az AUR azonban ellenzi az etnikai alapú pártszerveződést.” Kijelentése agresszív, félelemkeltő a magyar közösségre nézve nagyon intimidáló.
George Simion szerint parlamenti munkájuk olyan alkotmánymódosító javaslatokat fog tartalmazni, melyek által megtiltanák a törvényhozásban való részvételt az etnikai alapon szerveződő pártoknak. Simion egyébként a május 26-ai EP-választáson függetlenként próbált szerencsét, kampány videójában azzal rukkolt elő, hogy törvényen kívül helyezné „az úgynevezett” Székelyföldet, mert az ott élő magyarok el akarják szakítani Romániától a régiót, elnyomják az ott élő románokat és mindezt az RMDSZ és a kormány támogatásával teszik.
A Románok Egyesüléséért Szövetség másik prominens tagja a magyar szimbólumok székelyföldi használata és a magyar feliratok elleni pereiről ismert Dan Tanasă magyarellenes blogger, a Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC) elnöke.
Benkő Erika, a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat vezetője kifejtette: „Aggasztónak tartjuk, hogy szélsőséges, ultranacionalista, legionárius gyökerekkel rendelkező politikai alakulat jutott be a parlamentbe, melynek egyedüli célja a szélsőséges eszmék terjesztése és a magyarellenes törvények elfogadtatása. Ez egyértelműen azt vonja maga után, hogy mi, erdélyi magyarok az elkövetkezőkben is meg kell harcolnunk alapvető jogainkért, hiszen az AUR célja, hogy ne lássanak minket szívesen ebben az országban.”

 

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 310 vendég böngészi