Főoldal Egyházak Soltész: tíz év alatt több mint 1500 egyházi közösségi tér újult meg vagy épült fel (MTI)

Soltész: tíz év alatt több mint 1500 egyházi közösségi tér újult meg vagy épült fel (MTI)

E-mail Nyomtatás PDF


Budapest, 2021. december 9. - Tíz év alatt több mint 1500 katolikus, görögkatolikus és protestáns egyházi közösségi ház és közösségi tér újult meg vagy épült fel a Kárpát-medencében - mondta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten.
Soltész Miklós a XIII. kerületi Árpád-házi Szent Margit katolikus plébánia új közösségi terének avatásán hangsúlyozta: közösségeket építenek és közösségeket szeretnének teremtetni a jövőben is és közösséget szolgál ez a tér is".
Az államtitkár szólt arról, hogy a Szent Margit-templom és plébánia nagyszerűen szolgálja a helyi közösséget, valamint sok nem kerületbeli fiatalt is vonz. Köszöntőjében arról is beszélt, hogy a Budapesten idén megrendezett Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszushoz kötődően is felmerült a közösségi termek, templomok felújítása.
A felújított és újonnan kialakított egyházi közösségi terek Magyarország megújulását, erősödését és megmaradását szolgálják - hangoztatta.
A közösségi teret és használóit Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek áldotta meg. A főpásztor a többi között arról beszélt, hogy a szentségi hatása van az egyház közösségi életének a liturgián kívül is. "(...) ez a közösség is az Atyával és a Fiúval kapcsol össze minket" - hangoztatta.
Erdő Péter elmondta, hogy a katolikusoknak az élet egyre több területén kell kimutatniuk az összetartozásukat, amihez meg kell, hogy ismerjék egymást, a közösségi terek pedig ehhez nyújtanak segítséget.
Monostori László esperes, plébániai kormányzó köszönetet mondott a közösségi tér kialakításához nyújtott segítségéért a főegyházmegyének, a magyar kormánynak és a kerületi önkormányzatnak.
Tóth József(MSZP) polgármester kiemelte, hogy a XIII. kerület olyan térrel gyarapodik, amelyben a hitéleti tevékenységet még nagyobb létszámban, még jobb körülmények között tudják gyakorolni hívek. A kerületben az önkormányzat és az egyházak kapcsolata kiegyensúlyozott - tette hozzá.
Az MTI-hez eljuttatott sajtóanyag szerint a Szent Margit templom közvetlen közelében lévő társasházban található egykori plébánosi lakásból átépítéssel és funkciókiváltással három közösségi termet, egy tárgyalót, két irodát, továbbá konyhát, vendégszobát és fürdőszobát alakítottak ki. A mintegy 210 négyzetméteres, egybenyitott új plébániát immáron a közösség teljes egészében birtokba vehette. Az új közösségi teret nagyszerű belsőépítészeti és lakberendezési megoldások teszik funkcionálissá és mégis elegánssá. A három közösségi tér a hangszigetelt mobilfalaknak köszönhetően egybenyitható, így nagyobb rendezvény alkalmával akár 85 ember is kényelmesen helyet tud foglalni a modern, légkondicionált nagyteremben - írták.

 

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 132 vendég böngészi