Főoldal Kárpát-medence Tisztikereszttel tüntették ki a kolozsvári Házsongárd temető magyar sírjainak a megmentőjét (MTI)

Tisztikereszttel tüntették ki a kolozsvári Házsongárd temető magyar sírjainak a megmentőjét (MTI)

E-mail Nyomtatás PDF

Kolozsvár, 2022. május 19. - A Magyar Érdemrend Tisztikeresztjével tüntették ki csütörtökön Kolozsváron Gergely Istvánné Tőkés Erzsébetet, a Házsongárd temető magyar sírjainak a megmentésén munkálkodó Házsongárd Alapítvány létrehozóját.
A kitüntetést Grezsa Csaba konzul adta át egy olyan meglepetés-rendezvény keretében, amelyet a Házsongárd Alapítvány Gergely Erzsébet beavatása nélkül szervezett az alapító nyolcvanadik születésnapja alkalmából.
Amint az ünnepeltet méltató Gaal György helytörténész mondta: Gergely Erzsébet Kolozsvár egyik legtiszteltebb és leghitelesebb személyisége. Már tanárként arra biztatta a diákjait, hogy viseljék gondját az erdélyi magyarság panteonjának, ám az igazi munka az 1999-es nyugdíjazása után kezdődött számára. Akkortól ugyanis minden energiáját a temető magyar sírjainak a megóvására fordította. Az általa létrehozott Házsongárd Alapítvány csaknem 400 sír műemléki adatlapját készítette el, és harcolta ki e sírok védettségét, és munkája nyomán újabb 600 sír műemléki felterjesztése következik. Emellett 163 sírkő és 11 kripta restaurálását végezte el.
Tevékenységét egy olyan korban végezte, amikor mindennapossá vált, hogy rátemetkeztek a magyar személyiségek sírjaira, és eltüntették a temető fontos magyar emlékeit.
Gergely Erzsébetet levében köszöntötte Lévai Anikó, Orbán Viktor miniszterelnök felesége, aki úgy vélte: a nyolcvanadik születésnap arra figyelmeztet, hogy "nekünk is olyan őröknek kell lennünk, akiktől nem orozzák el a kincset, mert előbb utóbb át kell vennünk a stafétát".
A Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának főosztályvezetője, Brendus Réka köszöntésében megállapította: az ünnepelt az eredményért harcol, nem a sikerért. Ennek tulajdonította, hogy Gergely Erzsébet a nyilvánosságot kerülve, "a háttérből él a hivatásának, elhivatottságának".
Az eseményre az alapítvány albumot adott ki, amely összefoglalja a Házsongárdi temető védelmében végzett 22 éves munkát. Az albumot bemutató Sipos Dávid Gergely Erzsébet egy korábbi kijelentését idézte, mely szerint a Házsongárdi temetőbe látogató turisták jobban tennék, ha a piros-fehér-zöld szalagok helyett kitépett gyomokat hagynának maguk után.
Gergely Erzsébet köszönő beszédében megjegyezte: élőhelye lett a temető, és ez sok áldozatot kívánt a családja és a munkatársai részéről. Köszönetet mondott mindazoknak, akikkel egy csapatban végezte a munkát.

 

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 158 vendég böngészi