Főoldal Hírek Csák János: a kultúra a másik emberről alkotott képünk (MTI)

Csák János: a kultúra a másik emberről alkotott képünk (MTI)

E-mail Nyomtatás PDFBudapest, 2022. június 9. - A kultúra a másik emberről alkotott képünk, emiatt ismerjük el az emberi méltóságot és ezért becsüljük a másik embert. Ha ezt feladjuk, akkor mindent fel kell adunk - fogalmazott Csák János kulturális és innovációs miniszter a Magyar Nemzeti Múzeumban csütörtökön.
A miniszter a Sisi kesztyűjétől Sztálin füléig című kiállítás megnyitóján arról beszélt: ez a tárlat az emberről alkotott képünk tükre, egyben egy morális kaland. A műtárgyak kapcsán felvetődő etikai kérdések elgondolkodtatják a látogatót.
Csák János átadta a múzeum megújult látogatói tereit: egyebek mellett megújult a múzeum előcsarnoka, felújították a kávézót és a múzeumshopot.
A miniszter az ünnepségen örömét fejezte ki, hogy hosszú idő után újra van olyan minisztérium, amelyik a nevében viseli a kultúrát.
"A jövő képesség egyik alapfeltétele a múltunk és az örökségünk megbecsülése. Aki nem becsüli a múltját az a jövőt is semmibe veszi" - hangsúlyozta Csák János, hozzátéve azt is, hogy a világban sok az újdonság és állandó a változás, ugyanakkor az emberi természet, a jóról való felfogásunk csak lassan változik. A kultúra pedig az, ami állandó a változásban.
L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója kiemelte: az intézménynek a magyar nemzet hőseinek, kimagasló személyiségeinek bemutatásán túl kötelessége az is, hogy a "negatív figurák" munkásságát is feldolgozzák. Így került a kiállítás anyagában Kádár János íróasztala és kitüntetése, valamint Rákosi Mátyás dohányzó garnitúrája és könyvszekrénye.
A főigazgató beszélt arról is, bízik benne, hogy a következő években nagyobb figyelem jut majd a közgyűjteményekre. Mint fogalmazott, nagy álmuk, hogy az idén 220 éves múzeumot arra a szintre hozzák fel, ahogy egy világszínvonalú múzeumnak működnie kell a 21 században. Mint fogalmazott: "ráférne egy ráncfelvarrásnál nagyobb fejlesztés a múzeumra", amelynek eredményeként új kiállítóterekkel bővülhetne az intézmény és korszerű gépészetet kapnának a belső terek.
Az új állandó kiállítás előkészítéséről elmondta, hogy megkezdődött a szakmai munka, amelynek eredményeként az intézményben új, a magyar nemzeti identitást bemutató, a külföldi látgatók számára is meghatározó élményt nyújtó kiállítás nyílhat meg néhány éven belül.
A megnyitón emlékérmet bocsátottak ki a Magyar Nemzeti Múzeum alapításának 220. éves évfordulója alkalmából.
Az elmúlt 12 évben őskori kerámiaedényektől a párizsi magyar békedelegáció tagjainak autogramgyűjteményéig, római kori lófejpáncéltól a Király utcai jelvényüzlet fiókos szekrényéig sok-sok ezer tárggyal gazdagodott a múzeum gyűjteménye. Ennek az anyagnak a legjava látható az új szerzeményeket bemutató kiállításon.
A tárlat két kiemelt műtárgya Sisi kesztyűje, amelyet halála napján viselt, valamint a Sztálin-szobor egy darabja, amelyet 1956-ban a forradalmárok a Blaha Lujza téren vágtak le a szoborról.

 

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 131 vendég böngészi