Főoldal népzene Nemzetegyesítõ a Tinódi-lant

Nemzetegyesítõ a Tinódi-lant

E-mail Nyomtatás PDF
A nagykárolyi Deák Endre vehette át az idén az európai zenei díjat: a Tinódi-lantot.
A nagykárolyi Deák Endre vehette át az idén az európai zenei díjat: a Tinódi-lantot. Az 55 éves lantmûvész Marosvásárhelyen született, az utóbbi három évtizedben a partiumi Nagykárolyban mûvelõdésiház-vezetõ.A nagykárolyi Deák Endre vehette át az idén az európai zenei díjat: a Tinódi-lantot. Az 55 éves lantmûvész Marosvásárhelyen született, az utóbbi három évtizedben a partiumi Nagykárolyban mûvelõdésiház-vezetõ. Régóta ismert alakja a belsõ-magyarországi régizenei fesztiváloknak is, a Partiumban és Erdélyben pedig kockázatokat vállalva, diszkriminációt elszenvedve védte a magyar mûvelõdést.
A hagyományoknak megfelelõen Balassi Bálint születésnapján, október 20-án adták át a zenei elismerést. A helyszín ezúttal a pesti Nagy Ignác utcai unitárius templom volt. Itt mondta el Virágh László, a Magyar Régizenei Társaság elnöke, hogy immár a kilencedik alkalommal nyújtják át a legkiválóbbaknak a XVI. századi krónikás énekesrõl elnevezett kobzot.
A kobzot Hubay Miklós drámaíró nyújtotta át a kitüntetettnek. Az irodalmár Ady és Móricz Zsigmond munkásságát idézve jellemezte az erdélyi és belsõ-magyarországi mûvelõdési kapcsolat fontosságát, a magyar kultúra egységét.
A díjátadáson számos partiumi és erdélyi kiválóság volt jelen, tanárok és „kottatestvérek”, akik Deák Endre pályafutását segítették.
A laudációt mondó Csörsz Rumen István Tinódi-lantos énekmûvész többek közt azt emelte ki, hogy Deák Endre mûködése az utóbbi évtizedek zenei fesztiváljain sokszor lépte át a mesterségesen húzott határokat, s együtt zenélt budapesti muzsikusokkal.
Az ünnepélyen egyébként több korábbi Tinódi-lantos mûvész fellépett, Lantos Szabó István, Kuncz László, Kobzos Kiss Tamás, Lantos Kecskés András idézte a XV., XVI. századot – nagyon is mai füleknek szóló üzenetekkel…
Molnár Pál újságíró, a díj egyik alapítója a sajtónak nyilatkozva arra mutatott rá, hogy Tinódi mint XVI. századi újságíró is nagyot alkotott: krónikás énekeibõl honvédelmi, katonai ismereteket nyertek a végváriak, s azokat felhasználták az ellenséggel vívott küzdelemben. Deák Endre fényesen megtestesíti mai végváriságot – mondta.
A kitüntetett Deák Endre az ünnepély után elmondta: kifejezetten nemzetegyesítõ hatású a Tinódi-lant; erre a zenei díjra a Kárpát-medence közönsége odafigyel. Felhívta a figyelmet a Brassóban született, ugyancsak XVI. századi Bakfark Bálintra, akinek munkásságát mind jobban feltárják az akár Németországban, akár Magyarországon, akár Erdélyben élõ lelkes zenetudósok. Maga Deák Endre is bemutatott egy Bakfark-szerzeményt az ünnepélyen, és lantjátékáért vastapsot kapott.
Módosítás dátuma: 2007. október 23. kedd  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 299 vendég böngészi