Főoldal Kárpát-medence Felújítják a komáromi hidat

Felújítják a komáromi hidat

E-mail Nyomtatás PDF
A magyar és a szlovák kormány megállapodása értelmében felújítják a Komáromot Révkomárommal összekötõ Erzsébet hidat.

 A magyar és a szlovák kormány megállapodása értelmében felújítják a Komáromot Révkomárommal összekötõ Erzsébet hidat. Az európai uniós közbeszerzési pályázatot kiírták. A munka 2006 tavaszán kezdõdhet, a befejezés határideje 2006. december 15.
A több mint százéves hídon a most tervezetthez hasonló mértékû rekonstrukciót a második világháború óta nem végeztek. Nem csoda, hogy a két országot összekötõ közúti átjáró állapota meglehetõsen rossz. Még a mai napig is felismerhetõk a háborús sérülések, ezeket ugyanis akkoriban többnyire ráhegesztéssel javították ki. A szerkezeten lévõ korróziós károk láttán úgy tûnik, hogy csak a rozsda tartja össze a vasszerkezetet.
A beruházás értéke 1,2-1,5 milliárd forintra becsülhetõ - mondta Zéman László, a Komárom-Esztergom megyei Közútkezelõ fejlesztési vezetõje. A majdani kivitelezõnek át kell vizsgáltatnia a Duna medrét tûzszerész könnyûbúvárokkal, valamint mederkotrást kell végeztetnie. A pilléreket kõszórással újítják fel. Kicserélik a hõhatások kiegyenlítésére szolgáló elemeket, sor kerül korrózióvédelemre, a szigetelés és az aszfaltburkolat cseréjére, valamint a teljes közvilágítási hálózat átépítésére. A közútkezelõ reméli, hogy a magyar oldalon új aszfaltréteggel boríthatják le a hídra vezetõ utat.
A nyílt eljárásra október 21-ig lehet ajánlatokat benyújtani, amelyeket november 4-én bontanak fel, és ekkor ki is hirdetik a gyõztest. Az ajánlattevõknek az elõzõ öt évben hasonló mûszaki tartalmú, legalább 500 millió forint nettó értékû referenciamunkával kell rendelkezniük.
A rekonstrukció idején idõszakosan félpályás forgalomkorlátozás lesz, s amikor a munkamenet megkívánja, az éjszakai órákban teljes útlezárásra is sor kerülhet.

Módosítás dátuma: 2005. október 01. szombat  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 93 vendég böngészi