Főoldal könyv Könyvaukció rekord leütésekkel

Könyvaukció rekord leütésekkel

E-mail Nyomtatás PDF
A Magyar Rádió Márványtermében vasárnap délelõtt rendezett 16.
A Magyar Rádió Márványtermében vasárnap délelõtt rendezett 16. könyvárverésén 443 tételt vittek kalapács alá. A könyvek és aprónyomtatványok mellett kínáltak folyóiratokat, kéziratokat, plakátokat és grafikákat is.
Éppen ez utóbbiak indultak a legmagasabb kikiáltási árról. Victor Vasarely Vega csillagképek címû, nyolc mûlapból álló, mindössze 110 példányban megjelentetett mappája elérte a félmillió forintos leütési árat. Ezt tartják a legszebb Magyarországon nyomott Vasarely -albumnak, amelybõl mindössze 30 maradt itthon, a többit Párizsba vitték. A mûvész mindegyik lapot saját kezûleg szignálta.
Megközelítette a százezer forintos álomhatárt a Rippl-Rónai József emlékezései címû, a Nyugat kiadásában 1911-ben megjelent kötet, amelyet a mûvész tíz, egész oldalas cinkográfiája illusztrál. Mindezek mellett növeli az értékét, hogy mellékelték hozzá a Rippl-Rónai rajzából készült díszpapírszalagot. Az antikvár könyvekrõl ugyanis általában hiányozni szokott az efféle litográf könyvszalag.
Weöres Sándortól autográf kéziratokra, publikálatlan versekre, gépelt kéziratokra lehetett licitálni. Mind a nyolc tétel jóval kikiáltási ára fölött kelt el, csakúgy, mint az igazi csemegének számító, Weöres Sándor idõs korából való rajzokat, jegyzeteket tartalmazó lapok.
A könyvritkaságok, - köztük 1800 elõtti kiadványok, elsõ kiadások, számozott, dedikált, aláírt, bibliofiliák, Kner kiadványok és nyomdatermékek - mind megkétszerezték, sõt megnégyszerezték induló árukat. Igazi ritkaság Pázmány Péter Isteni igazságra vezérlõ kalauz címû mûvének 1613-ból való pozsonyi elsõ kiadása. Annak ellenére, hogy a korabeli bõrkötésû könyv néhány utolsó oldalán szúrágás nyomai fedezhetõk fel, összességében kiváló állapotban van. 100 ezer forintra értékelték, és 550 ezerért szerezte meg valaki.
Gyûjtõk harcoltak hosszasan, egymásra licitálva Petõfi Sándor 1842-46-os, második kiadású összes költeményeit tartalmazó két kötetéért, valamint a Tigris és hiéna 1847-es elsõ kiadásáért. Az elõbbit 95, az utóbbit 85 ezer forintért sikerült megvennie a kitartóbb félnek.
Több mint ötszörös árat (32 ezer forintot) ért el az aukció elsõ tétele, Ady Endre verseskötetének a Nyugat által 1910-ben megjelentetett elsõ kiadása. Különlegessége, hogy az egyik lapon egy ceruzával írt Ady-sor is olvasható.
Csathó Kálmán munkáinak gyûjteményes kiadásáért, Déry Tibor A kiközösítõ címû regényének elsõ kiadásáért, egy Dickens-kötetért is megküzdöttek a könyvek szerelmesei. Kikiáltási árának sokszorosáért vitték el Kosztolányi verseskönyvét (az elsõ amatõr Tevan-kiadást), amelyet az író Kárpáti Aurélnak dedikált, és ugyancsak a kikiáltási ár többszöröséért kelt el Márai Sándor öt elsõ kiadású regénye.
Egy mûszaki üzlet árjegyzéke 3 ezerrõl 11 ezerre emelkedett, kikiáltási árának ötszörösét adták egy okkultizmussal foglalkozó 1926-os kiadványért, a Kommunista Kiáltvány, amelyet a mû keletkezésének 100. évfordulójára 1948-ban adtak ki, majdnem hatszoros áron, 13 ezer forintért cserélt gazdát.

Módosítás dátuma: 2005. október 02. vasárnap  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 124 vendég böngészi