Főoldal könyv Mit és mivel falhatnak az e-könyvmolyok?

Mit és mivel falhatnak az e-könyvmolyok?

E-mail Nyomtatás PDF
E-KÖNYVEK

Az internet széleskörû terjedésével egyesek azzal riogattak, hogy bealkonyulhat a hagyományos könyveknek, helyüket átveszik az e-könyvek.
E-KÖNYVEK

Az internet széleskörû terjedésével egyesek azzal riogattak, hogy bealkonyulhat a hagyományos könyveknek, helyüket átveszik az e-könyvek. A papíralapú kiadványokat érdemben helyettesítõ digitális megoldások azonban eddig nem terjedtek el tömegesen. Ezzel együtt számos területen dinamikusan nõ a letöltött e-könyvek száma.
Az ebook kifejezést egyrészt magára a digitálisan rögzített olvasmányra alkalmazzák, másrészt minden a könyvolvasásra alkalmas elektronikus eszközt is így neveznek, az egyre elterjedtebb pda-tól, vagyis kézi számítógéptõl a valódi könyvek méreteit megközelítõ képernyõvel szerelt tablet pc-ig. A technológiai újítások számos könyvolvasást imitáló megoldást fejlesztettek a táblaképernyõtõl az elektronikus papírig, ezek iránt azonban, áruk, használhatóságuk nehézkessége, illetve a nyomtatott könyv stabil státusa miatt viszonylag kevesen érdeklõdnek.
A hazai eladási statisztikák a kézi számítógépek növekvõ piacáról, míg a tablet pc-k és egyéb elsõsorban ebook olvasására fejlesztett ketyerék visszaszorulásáról árulkodnak. Az IDC Hungary piackutató adatai szerint a pda-kból az idei elsõ félévben 84 százalékkal többet (kb. tízezer darabot) adtak el, mint a tavalyi év hasonló idõszakában. A tablet pc-k hazai üzlete azonban egyelõre pang, az elsõ félévben mindössze 300-at értékesítettek (a tavalyi teljes év forgalma 1400 körül alakult).
A nemzetközi trendek ezzel éppen ellentétesek: csökken a pda-k forgalma és nõ a tablet pc-ké. A gyártók látva a pda-k egyre növekvõ népszerûségét, most inkább a hagyományos könyves formátumhoz hasonlatos tablet pc-k forgalmazására hajtottak rá.
Az e-könyv olvasáshoz természetesen az emberek olvasási szokásaihoz leginkább igazodó szoftverek is szükségeltetnek, amelyekbõl több tucat született, de csak néhány terjedt el igazán, elsõsorban az Adobe cég pdf-formátumát támogató Acrobat Reader szoftver és a Microsoft Reader lit-formátumát támogató alkalmazás.
Az ebook szoftverek fõ szempontja, hogy legkevesebb a hagyományos könyvek nyújtotta szolgáltatásokat nyújtsák, miközben lapozva olvasható és rögzítve tördelt könyveket varázsolnak a e-könyvmolyok elé. E szoftverekkel tehát a szövegben megjegyzéséket tehetünk, könyvjelzõket helyezhetünk el, aláhúzhatunk a sorokat vagy egyéb módon jelölhetünk ki azokat. A pdf-formátum elõnyeként tartják számon, hogy a szerzõ pontosan szabályozhatja a fájl jogosultsági szintjeit, vagyis megadhatja, hogy az olvasáson túl a felhasználó, nyomtathatja-e azt, kiemelhet-e belõle részletet vagy szerkesztheti-e a mûvet.
Az Egyesült Államokban olyan e-könyv „kölcsönzésre” is vannak megoldások, amelyeknél az olvasó idõkorlátosan – mondjuk, két hétre – vagy másolásvédelemmel egyetlen eszközre töltheti le a mûvet. Hasonló lehetõség az igény szerinti könyvnyomtató automata, amely a kiválasztott ebookot könyvformátumba nyomtatja s bekötve dobja ki olvasójának.
TARTALOM

Magyarországon az Országos Széchenyi Könyvtár részlegeként 1994-ben létrejött Magyar Elektronikus Könyvtár (MEK) tette elõször elérhetõvé ingyenes kiadványok letöltését. Jelenleg 3100 könyv közül választhatunk.
Az utóbbi években számos e-könyv kiadó jelent meg itthon is, ezek azonban a hazai internetes értékesítési piac gyermekbetegsége miatt el is befuccsoltak. Ilyen próbálkozás volt a Vikknet virtuális könyvkiadó vagy az azóta hardverkereskedelembe átnyergelt mekka.hu weboldal.
Manapság körülbelül egy tucat weboldalról tölthetõek le egész könyvek, ezek többnyire promóciós célok vagy az oldalak non-profit jellege miatt ingyenesek. Ilyen a Könyvklub kiadványainak népszerûsítésére létrehozott Uhu oldal, vagy a HP számítástechnikai cég által fenntartott – a kézi számítógépek ebookként történõ használatát promótáló – hpebook oldal, amelyrõl modern és klasszikus irodalmi mûvek mellett képregények is letölthetõek. A Sulinet oldalán oktatási segédanyagokat találnak a tanárok e-könyv formában.
Moldován István a MEK vezetõje figyelmeztet: az ebook-ok számos fajtája ismeretes, és különbözõ értelmezései és felfogási formái közt jelentõs különbségek vannak. Szerinte a technológia várt átütõ sikerének elmaradása lassítja leginkább az e-könyvek terjedését. Ráadásul – mint oly sok más világhálós tartalomnál – a szerzõi jogok védelme sincs megnyugtatóan megoldva, így a szerzõk is bizalmatlanok az online megjelentetéssel szemben.
Moldován ennek ellenére a MEK olvasótáborának dinamikus növekedésérõl számol be: naponta átlagosan 16 ezer egyéni látogató töltöget le teljes kiadványokat. A MEK látogatóinak harmada külföldrõl keresi fel az oldalt.
Az e-könyvek pontosabban az ezeket összegyûjtõ e-könyvtárak közül legismertebb, a ma már 50 nyelven tizenhat ezer mûvet tartalmazó, bárki számára ingyenesen elérhetõ Gutenberg Project kezdeményezés, amely kizárólag önkéntesek munkájára támaszkodik. Moldován István beavatta a hvg.hu-t, hogy bár korábban egyeztettek a Gutenberg Projecttel, hogy könyvtárába magyar írók munkái is felkerüljenek (ennek egyetlen feltétele a könyv 1930 elõtti elsõ megjelenése), a tárgyalások megfeneklettek, így a mai napig nincs magyar nyelvû alkotás az oldalon.
Pálfi Norbert a Könyv a G2 galaxisban, avagy az ebook helyzete és kilátásai címû tanulmányában idézi az ebook iparban érdekelt OverDrive Systems alapítóját és ügyvezetõ igazgatóját, Steve Potash-t, aki szerint: a specializált piacokon (pl. jogtudomány, iskolai tankönyvek, üzleti kézikönyvek) számtalan ebook termékcsalád hozott profitot és cserélte le nyomtatott elõdjeit. De az igazi áttörés és tömegesedés egyelõre várat magára. Elsõsorban azért, mert a sikeres nyomtatott kötetek vonzó elektronikus verzióinak elkészítése tekintélyes összegekbe kerül.

Módosítás dátuma: 2005. október 06. csütörtök  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 367 vendég böngészi