Főoldal Kárpát-medence Kárpátalján kezdõdött egymillió éve Ukrajna története?

Kárpátalján kezdõdött egymillió éve Ukrajna története?

E-mail Nyomtatás PDF
Egy ukrán egyetemi segédtankönyv szerint Ukrajna története körülbelül egymillió évvel ezelõtt vette kezdetét Kárpátalján, az õsember ottani letelepedésével.
Egy ukrán egyetemi segédtankönyv szerint Ukrajna története körülbelül egymillió évvel ezelõtt vette kezdetét Kárpátalján, az õsember ottani letelepedésével.

Az Ukrajna története címû, nem történelem szakos egyetemi hallgatók számára kiadott segédtankönyvnek az "õskori ukrán területeket" tárgyaló fejezete azt állítja, hogy az ország története akkor kezdõdött, amikor az elsõ emberek megjelentek a területén. Tudományosan bizonyított, hogy az õsemberek körülbelül egymillió évvel ezelõtt telepedtek le az ukrán földeken, legrégebbi településüket Kárpátalján, (a Nagyszõlõshöz közeli) Királyháza (Koroleve) község mellett találták meg - idézte hétfõn a könyv beszkennelt másolatban is olvasható tézisét az ua-reporter.com ungvári hírportál.

Az ukrán egyetemi hallgatók a segédtankönyvbõl azt is megtudhatják, hogy „az elsõ emberek megjelenésével Ukrajna történelmében elkezdõdött az õskor, amelyre a kollektív tulajdon, kollektív termelés és fogyasztás volt a jellemzõ”.

Az internetes orgánum szerint Ukrajna már régóta nevetség tárgya egész Európában a „Juscsenko-féle ukrán történelem-tankönyvek” miatt, amelyek büszkén állítják, hogy az ukránság 140 ezer éves múltra tekint vissza. De, mint most kiderült, nem ez a határ, hiszen - a hírportál szavaival - Viktor Juscsenko elnök történészei egymillió évvel hátrább tolták az ukrán történelmet. Minél nagyobb zûrzavart idéz ugyanis elõ a „soros korrupt vezetõ” országlása, annál nagyobb indokot kell kreálni a marginalizált lakosság büszkeségének felszítására - írta a honlap.

Az 1991-ben függetlenné vált Ukrajna történetét már a múlt század 90-es éveiben Kijevben kiadott iskolai történelem-tankönyvek is az õskortól tárgyalták. Így lapjaikon nem véletlenül találkozhattak olyan feladattal a tanulók, hogy „írj fogalmazást az ukrán õsember egy napjáról”.


Módosítás dátuma: 2009. július 26. vasárnap  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 180 vendég böngészi