Főoldal Egyházak Ma van a reformáció emléknapja

Ma van a reformáció emléknapja

E-mail Nyomtatás PDF
1517-ben Luther Márton ezen a napon függesztette ki a Wittenbergi vártemplom kapujára 95 pontból álló híres vitairatát, amely elítélte az egyházi üzérkedést.

 1517-ben Luther Márton ezen a napon függesztette ki a Wittenbergi vártemplom kapujára 95 pontból álló híres vitairatát, amely elítélte az egyházi üzérkedést. A reformáció emléknapja alkalmából ünnepi rendezvényt tartanak Budapesten, a Kiscelli utcai metodista templomban. A megemlékezéssel zárul az Országos Protestáns Napok ez évi programja.
- Talán szabad úgy nézni erre a napra, mint egyfajta lelki forradalomnak a nyitányára. Luther Márton a wittenbergi vártemplom kapujára kitûzte 95 tételét, mellyel egyetlen célja volt, az egyház megújítása – mondja Gáncs Péter evangélikus püspök. Õ nem akart új egyházat alapítani, de úgy látta, hogy a középkori egyház sok ponton eltért az eredeti krisztusi elképzelésektõl és erre szerette volna visszaformálni, reformálni, visszavezetni az egyházat. Késõbb sajnos ebbõl szakadás lett, de a reformáció munkája azóta se szûnt meg. Ez nem egy emléknap csupán, az egyház azóta is többször megújult. Számunkra ilyen reformáció például a katolikusoknál a II. Vatikáni Zsinat, ami 1960-as évek közepén sok mindent megvalósított a reformáció igényeibõl: azóta anyanyelven miséznek a papok, a szentírás került a központba, fontosabb lett az igehirdetés. Ugyanígy az evangélikus egyháznak vagy a reformátusnak is szüksége van mindenkor megújulásra. Nálunk például ennek a jele, hogy komolyabban vesszük az Úrvacsorát.

- A búcsúcédulákon bukott ez a bizonyos 95 tétel megfogalmazása és kiszögezése. Mi volt ez a búcsúcédulák ügye?

- Mai nyelven szólva ez egy jó biznisz volt, mert pénzért árulták a bûnbocsánatot. Ebbõl épült föl többek között a Szent Péter székesegyház Rómában. Luther pont az ellen emelte föl a szavát, hogy amit Isten ingyen adott kegyelembõl, hit által Jézus Krisztusért, a bûnbocsánatot, azt nem szabad pénzért adni. Azóta is kísérti az egyházat, hogy bizonyos területeken üzletivé váljon a szolgálat, és szolgálatból és szolgáltatás legyen. Talán az elsõ reformátor maga Jézus volt, aki annak idején a jeruzsálemi templomot tisztította meg a kufároktól. Tehát ennyire mély bibliai gyökerei vannak a reformációnak, a templomtisztításnak, az egyházújításnak.

- Azt mondta, hogy minden egyház tanult a lutheri reformációból. De nemcsak az egyházak tanulhatnak. A lutheri reformációt mindenütt meg lehet említeni, ahol a megújulásra törekednek.

- Tény, hogy a reformáció tulajdonképpen egy olyan folyamatot indított el, ami elvezetett a megújuláshoz a gondolkodásban, a kultúrában, mûvészetekben, tudományban. Amit a reneszánsz hozott a mûvészetek világában, azt a reformáció elhozta Európa történelmébe. A hétköznapi életet, a családi életet, a munka becsületét központba állította.

A reformáció emléknapja alkalmából ünnepi rendezvényt tartanak hétfõn Budapesten, a Kiscelli utcai metodista templomban.

A megemlékezéssel zárul az Országos Protestáns Napok ez évi programja. Az istentiszteleteket, konferenciákat és kulturális eseményeket magában foglaló kéthetes eseménysorozatot tizenharmadik alkalommal hirdette meg a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa.
Módosítás dátuma: 2005. október 31. hétfő  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 163 vendég böngészi