Főoldal Sajtóarchívum Üzleti7 Omega-kárpótlás

Omega-kárpótlás

E-mail Nyomtatás PDF

Szeptember 4-én telt ház lesz a Népstadionban. Nem rangadó, de rangot adó koncert kezdődik este 8-kor a P.Mobil bemelegítő műsorával. Az Omega együttes, a nemzetközi igényeket is kielégítő show főszereplője, 3 órás koncertet ad. A színpad fölött egy 50 m2-es, óriás kivetítő szinte testközelbe viszi a színpadon történteket. Nagy kifutók lesznek, amiket a frontember, Kóbor János, Mecky fog bebarangolni. Az énekes elmondta, hogy nem teátrális, space-korszakos, űrruhás, lézeres show lesz, hanem hardrockos buli.

– Bár akkora látványt, különleges trükköket nem tudunk produkálni, mint a Stones – tette hozzá szerényen Mecky – de a mi körülményeink között egyedülálló műsor lesz.

– Érzékeltesd számokkal a koncert gazdasági-műszaki hátterét?

– A legfontosabb, hogy a múltkori közel 150 milliós költségvetéssel szemben ez mintegy 250 millióba fog kerülni. Ennek körülbelül a felét elviszi a technika, a bérleti költségek, a Népstadion. Magas a produkció költségeinek adótartalma, az áfa és a kulturális járulék is. Ezekhez jönnek még a propaganda kiadások. Technikára idén majdnem másfélszeresét költjük, holott a bérleti díjak nem változtak annyit ’94 óta. Ebből következik, hogy méreteit tekintve jóval nagyobb lesz minden. A hangteljesítmény eléri a 200 ezer wattot. Lehet, hogy a késleltető tornyokon is lesz két kisebb kivetítő. A világítás 80 százaléka intelligens, számítógép vezérelte, mozgó lámpákból áll majd. Nem színkavalkádra, hanem a mozgás és a ritmus összehangolására törekszünk. Természetesen a maga helyén és idején lesz pirotechnika, füstköd, és – visszafogottan – lézer is. Nekem változatlanul kedvenceim az ívfényes katonai reflektorok, amelyek sugarainak végtelenbe futása csodálatos élményt jelent. Ezekből többet szeretnénk, mint a legutóbb. A kosztümök sem lesznek teátrálisak, hanem inkább egységesek, a rockban megszokott farmer és bőr. A svájci Black Box cég segít egyedi tervezésű, több váltásnyi ruhával. A kisegítő zenészeket (Szekeres Tamás gitárost, aki már szinte beltagnak számít, a második keyboardon játszó Eddás Gömöri Zsoltot, és a két rockhangú vokálost, Vértes Attilát, aki a fölső, Rudán Joe-t, pedig aki a középső szólamot énekli), és a hangszereket is gondosan válogattuk. Tehát kifejezetten hardrockos buli lesz, de a kötelezők azért elhangzanak. Szeretnénk, ha mindenhonnan jól élvezhető színpadképet és hangot biztosíthatnánk.

A pénzügyek

Az Omega-legénység már az 1994-es koncert előtt kapcsolatba került a Quaestor Pénzügyi Csoporttal, így természetes, hogy ezt a koncertet is együtt valósítják meg. A Quaestor 1990-es alakulása óta látványos fejlődést produkált, két budapesti és 15 vidéki irodában áll az érdeklődők rendelkezésére. A fő tevékenységét az értékpapír-kereskedelem jelenti, mely területen az egyik legnagyobb független befektetési társaság, saját tőkéje meghaladja az 1 milliárd forintot. Azzal a ritka ténnyel is büszkélkedhet, hogy részvényeit is bevezették a tőzsdén. A Befektetési Alapkezelő Kft. gondozza az értékpapír- és az ingatlan alapokat. Az Invest Kft. a csoport ingatlanvagyonát kezeli, irányítja a beruházásokat. Külön részvénytársaság végzi a csoport idegenforgalmi, vendéglátó-ipari szolgáltatási tevékenységét. Magányugdíjpénztárat is működtet a csoport, valamint egy Kft.-je pénzügyi tanácsadással is foglalkozik. 1997-ben pedig létrehozták a Quaestor Card üzletágat, amely a tagoknak különböző üzleti előnyöket nyújt. Az 1998-ban alapított Quaestio Kommunikációs Rt. reklám és PR szolgáltatásokat nyújt.

Az együttes és a csoport kapcsolatának új szintjét jelenti, hogy a koncert alkalmából az Omega és a Quaestor Rt. megalapította az Omega Zeneműkiadó Rt.-t. Ebben a zárt Rt.-ben mindkét félnek ugyanannyi szavazati és osztaléki elsőbbségi részvénye van. A részvények ötven százalékát pedig a 70 ezer néző ajándék-törzsrészvénye teszi ki, pontosabban azoké, akik szeptember 1-ig visszaküldik a jegyen található regisztrációs szelvényt, és az értesítést követően szeptember 30-ig a jegyen található „Omegakárpótlásijegy”-et beváltják részvényre. A jegy kárpótlást ígér az Omega 37 évéért, halvány utalással a nagypolitikában zajló folyamatokra. Ezzel persze nem zárul le az Rt. struktúrája, mert további részvényeket fognak kibocsátani valós üzleti terv mellett. Ennek során természetesen nem kizárt szakmai befektetők jelentkezése sem. És minden bizonnyal előbb-utóbb a tőzsdére is benevezik az Omega részvényeket.

Az Omega Rt. máris működtet – egyelőre kísérleti jelleggel – egy televíziós csatornát, kiadja az együttes lemezeit, támogatja a tehetséges együtteseket és tervezi egy rockmúzeum és panoptikum felállítást is.

Zétényi Zoltán

Fotó: 2Z Fotó & Média

 

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 189 vendég böngészi