Főoldal Egyházak Ülésezett a Magyar Református Egyház Zsinata

Ülésezett a Magyar Református Egyház Zsinata

E-mail Nyomtatás PDF
Módosították az egyházi alkotmányt
Az elsõ nap délutánján módosították az MRE választójogi törvényét, valamint az egyházi törvénykezésrõl szóló törvényt és az alkotmányt.

 Módosították az egyházi alkotmányt
Az elsõ nap délutánján módosították az MRE választójogi törvényét, valamint az egyházi törvénykezésrõl szóló törvényt és az alkotmányt. Ez utóbbi szabályozás érinti a lelkészek politikai tevékenységét.
Az elfogadott határozat kimondja, hogy amennyiben egy lelkész választáson indulni kíván, akkor már a jelöltség elfogadásától szüneteltetni kell lelkészi szolgálatát. Az eddigi szabályozás ezt csak a megválasztástól mondta ki. Ennek a módosításnak az az oka, hogy a kampányban ugyanolyan politikai tevékenység zajlik, mint a megválasztást követõen - sõt, sokszor még durvább eszközökkel - így nem jó, ha ez a politikai tevékenység megosztja a híveket.
A Zsinat döntött a Református Missziói Központ létrehozásáról is. Ennek lényege a Magyarországi Református Egyházban lévõ társadalmi missziók munkájának koordinálására, hatékonyabbá tétele. A központ fogja majd össze az önálló jogi személyiséggel rendelkezõ (Lepramisszió, Iszákosmentõ Misszió, Vakmisszió) ill. nem rendelkezõ országos missziói munkaágak (Siketmisszió, Menekültmisszió, Válaszút Misszió, Házasság- és Családsegítõ Misszió, Telefon-lelkigondozás, Országos Cigánymisszió, Hajléktalanmisszió, Börtönmisszió, Kórházmisszió, Repülõtéri Lelkészség) tevékenységét.
A Zsinat döntött a 2006. évi októberi perselyadomány céljának meghatározásáról is, eszerint jövõre a Magyarországi Református Egyház kórházainak támogatására fordítják az adakozás összegét.

Módosítás dátuma: 2005. november 12. szombat  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 311 vendég böngészi