Főoldal Kárpát-medence
Kárpát-medence

Az ukrán parlament új törvényt fogadott el a nemzeti kisebbségekről (MTI)

E-mail Nyomtatás PDF



Kijev, 2022. december 13. - Az ukrán parlament új törvényt fogadott el kedden a nemzeti kisebbségekről, hatályon kívül helyezve a korábbit - számolt be az Interfax-Ukrajina hírügynökség Jaroszlav Zseleznyak parlamenti képviselő tájékoztatása alapján.

Bővebben...
 

Újabb négy évre szóló elnöki megbízatást kapott Izsák Balázs a Székely Nemzeti Tanács élén (MTI)

E-mail Nyomtatás PDF



Marosváráshely/Bukarest, 2022. november 12. - Újabb négy évre szóló elnöki megbízatást adott Izsák Balázsnak a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) szombaton, a marosvásárhelyi Kultúrpalotában tartott tisztújító küldöttgyűlésén.

Módosítás dátuma: 2022. november 12. szombat Bővebben...
 

Magyar állami támogatással intervenciós kardiológiai központ létesült Csíkszeredában (MTI)

E-mail Nyomtatás PDF

Csíkszereda/Bukarest, 2022. október 27. - Magyar állami támogatással hoztak létre intervenciós kardiológiai központot Csíkszeredában, így a sürgősségi ellátásra szoruló szívbetegeket nem kell mentőhelikopterrel vagy a közúton Marosvásárhelyre vagy Brassóba szállítani - tudatta csütörtökön internetes oldalán a Hargita Népe című helyi lap.

Bővebben...
 

A munkácsi várban lévő turulmadarat az ukrán címerre cserélik (MTI)

E-mail Nyomtatás PDF




Kijev, 2022. október 13. - A munkácsi képviselőtestület felszólította a helyi történelmi múzeumot, hogy szereljék le a munkácsi várban lévő turulmadarat ábrázoló szobrot, és cseréljék le az ukrán állami címerre - számolt be csütörtökön a mukachevo.net hírportál.
A "trizub" - ami magyarul háromágú szigonyt jelent - az ukrán állam úgynevezett kis címere, még a Kijevi Rusz idejéből származó jelkép.
A döntés a turul madárnak az ukrán címerre történő kicseréléséről a városi tanács végrehajtó bizottságának csütörtöki ülésén született.
A hírportál emlékezetetett arra, hogy a munkácsi vár vezetősége korábban már pályázatot hirdetett az Ukrajna állami jelképei közé tartozó címer kidolgozására és elkészítésére.

Potápi: megdöbbentő és felháborító a munkácsi vár magyar turulszobrának eltávolítása

Budapest, 2022. október 13., csütörtök (MTI) - A Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára megdöbbentőnek és felháborítónak nevezte a Munkácsi Városi Tanács Végrehajtó Bizottságának csütörtöki döntését, amellyel a munkácsi várból eltávolították a város jelképének számító, 2008-ban eredeti formájában helyreállított millecentenáriumi turulszobrot.
Potápi Árpád János az MTI-hez eljuttatott közleményében sajnálatosnak nevezte, hogy egy háború kellős közepén Munkács város vezetése számára az a legfontosabb, hogy lebontsa a helyi, valamint a kárpátaljai magyarság egyik kiemelt jelképének számító műemléket, miközben Magyarország története legnagyobb humanitárius segélyakcióját hajtja végre az ukrajnai háborús menekültek megsegítésére.
Úgy fogalmazott: egy európai értékeket valló országban alapvető fontosságú a történelmi emlékművek és emlékhelyek kölcsönös tisztelete és megőrzése. A nemzeti kisebbségek vonatkozásában ez az egyik fokmérője az adott ország kisebbségpolitikájának - tette hozzá.
Potápi Árpád János szerint ez a lépés az Ukrajnában dúló fegyveres agresszió idején rendkívül átgondolatlan és időszerűtlen, és a soknemzetiségű Kárpátalja stabilitása ellen hathat.
Felidézte: Magyarország az orosz-ukrán háború kirobbanásától kezdve jó szomszédként segítette és segíti Ukrajnát és csaknem egymillió ukrán menekültet fogadott.
A közleményben azt írták: a munkácsi vár turulszobrát 1896-ban állították fel, a hét millenniumi emlékmű egyikeként. A csehszlovák hatóságok 1924-ben bontottak le az emlékművet, a vidékre bevonuló Vörös Hadsereg pedig 1945-ben olvasztotta be a csaknem egytonnás bronzszobrot.
Az 1945-ben elpusztított szobor másolatát Belény Mihály szobrász készítette el. A visszaállítási projekt teljes finanszírozását Pákh Imre amerikai magyar üzletember biztosította.
A mukachevo.net hírportál közlése szerint a munkácsi képviselőtestület csütörtökön arra szólította fel a helyi történelmi múzeumot, hogy szereljék le a munkácsi várban lévő turulmadarat ábrázoló szobrot, és cseréljék le az ukrán állami címerre.

 

A munkácsi várban lévő turulmadarat az ukrán címerre cserélik (MTI)

E-mail Nyomtatás PDF



Kijev, 2022. október 13. - A munkácsi képviselőtestület felszólította a helyi történelmi múzeumot, hogy szereljék le a munkácsi várban lévő turulmadarat ábrázoló szobrot, és cseréljék le az ukrán állami címerre - számolt be csütörtökön a mukachevo.net hírportál.

Bővebben...
 


7. oldal / 1716

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 229 vendég böngészi