Főoldal Krónika
Krónika

Széchenyire akarták cserélni a Kossuth-díjat (Index)

E-mail Nyomtatás PDF

2011. március 14. - Hatvanhárom éve vehetik át az arra érdemesnek tartottak a Kossuth-díjat. Kezdetben száznál is több díjazott volt, majd csak háromévenként ítélték meg.

Módosítás dátuma: 2011. március 15. kedd Bővebben...
 

Arad és a Délvidék 1848–49-ben – A szabadságharc értelme (Erdély.ma)

E-mail Nyomtatás PDF

2011. március 14. - Rendhagyó módon kezdődött hétfő délután az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és a társszervező, az Aradi Hagyományőrző Polgárok Egyesülete által rendezett megemlékezés: dr. habil Zakar Péter történész, a Szegedi József Attila Tudományegyetem tanárának előadását egy néhány perces diasorozat előzte meg Murvai Miklós összeállításában.

Bővebben...
 

A székelyek három nemzetsége és a rendek – 2. rész (Erdély.ma)

E-mail Nyomtatás PDF

2011. március 14. - A háromszéki közszékelyek ugyanis arról panaszkodtak a királynak, hogy a köztük levő hatalmasabbak (potiores) sokféleképpen és módon, szerfelett nyomorgatják és elnyomják őket, és teljesen kiforgatják régi jogaikból és törvényeikből, melyekkel őket Magyarország dicső királyai régtől fogva (ab antiquo) kegyelmesen ellátták és megerősítették.

Bővebben...
 

A székelyek három nemzetsége és a rendek – 1. rész (Erdély.ma)

E-mail Nyomtatás PDF

2011. március 10. - A középkori oklevelek a székelyek három nemzetségét emlegetik (trium generum Sicule). Bizonyára azért, mert három nemzetségből eredtek s ezek utódai alakultak az idők folyamán külön nemzetté.

Módosítás dátuma: 2011. március 15. kedd Bővebben...
 

Székely fő- és vicetisztek – 5. rész (Erdély.ma)

E-mail Nyomtatás PDF

2011. március 07. - A székülök vagy széktartók (jurati assessores) a törvényszékek tagjai voltak, kik a bírák és kapitányok elnöklete alatt ítéltek a perekben.

Bővebben...
 


52. oldal / 68

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 200 vendég böngészi