Főoldal
Krónika


Azonosították a Hunyadi-család DNS-profilját (MTI)

E-mail Nyomtatás PDF



Budapest, 2021. február 9. - A Magyarságkutató Intézet archeogenetikusai azonosították a Hunyadi-család DNS-profilját - mondta el a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! keddi műsorában Makoldi Miklós, az intézet Régészeti Kutatóközpontjának vezetője.
Hozzáfűzte: a török dúlás alatt sok magyar király sírja és csontereklyéje ment tönkre, de szerencsére Mátyás természetes fia és unokája, Corvin János és Kristóf sírja szinte érintetlen állapotban maradt fent a lepoglavai pálos kolostor templomának szentélyében.     Az intézet szakemberei januárban vettek mintát a sírban talált csontokból, majd a mintákban azonosították az Y-STR DNS-profilt.     Gyakorlatilag megvan az a DNS-profil, amivel azonosítani lehet a Hunyadi-család tagjait - emelte ki Makoldi Miklós. A DNS-profil birtokában lehetővé válhat Mátyás király csontjainak azonosítása, amelyek más középkori uralkodók, egyházi személyes és főemberek maradványaival összekeveredve, a székesfehérvári Osszáriumban nyugszanak.

Módosítás dátuma: 2021. február 10. szerda
 

Kásler: fény derülhet a Hunyadi-család származására (MTI)

E-mail Nyomtatás PDF



Budapest, 2021. január 20. - Fény derülhet a Hunyadi-család származására; Corvin János horvátországi sírjának feltárásával Mátyás király csontjai is azonosíthatóvá válhatnak - erről beszélt Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a Facebook-oldalán szerdán közzétett videóban.

Módosítás dátuma: 2021. január 20. szerda Bővebben...
 

Szent madarunk: a turul (Demokrata)

E-mail Nyomtatás PDF


1996/16 - Az újjáavatott bánhidai turulszobor kapcsán többen nyilatkoztak és mondtak véleményt népünk „egyik totemállatáról".

Módosítás dátuma: 2021. január 19. kedd Bővebben...
 

Olyan, mint egy árulás (Demokrata)

E-mail Nyomtatás PDF


2017. május 29.  - Bíró Zoltán volt az első magyar rendszerváltó politikus, aki konfrontálódott Soros Györggyel.

Bővebben...
 

Barbár mészárlás volt a mohácsi csata (Index)

E-mail Nyomtatás PDF


2020. december 9. -  A mohácsi csata pontos helyszínének meghatározásához, a törökökkel harcoló katonák azonosításához és sorsának bemutatásához is hozzájárulhatnak azok a vizsgálatok, melyekbe a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) több kutatócsoportja is bekapcsolódhat – derül ki a felsőoktatási intézmény honlapján megjelent cikkből.

Bővebben...
 


9. oldal / 68

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 304 vendég böngészi