A reformkor nagyjainak utódai Fóton találkoznak

2005. szeptember 03. szombat origo
Nyomtatás
A Vörösmarty emlékév és a mûemléktemplom felszentelésének 150 éves évfordulója alkalmából a reformkor nagyjainak leszármazottai adnak találkozót egymásnak szeptember 10-én, az elõkészületeknél már csaknem százan jelezték részvételi szándékukat - közölte Simon Margit szerdán az MTI-vel.

 A Vörösmarty emlékév és a mûemléktemplom felszentelésének 150 éves évfordulója alkalmából a reformkor nagyjainak leszármazottai adnak találkozót egymásnak szeptember 10-én, az elõkészületeknél már csaknem százan jelezték részvételi szándékukat - közölte Simon Margit szerdán az MTI-vel. A Pest megyében meghúzódó Fót mindig szerepet játszott a magyar történelem alakulásában, ám igazi jelentõsége a 19. században növekedett meg, amikor a reformkor hírességei jártak gyakran ide - mondta a helyi mûvelõdési ház igazgatója, a rendezvény szervezõje. A táj szépsége, a vendégszeretõ Fáy présház írókat, mûvészeket, politikusokat vonzott ide, közöttük volt Vörösmarty Mihály, Barabás Miklós, Deák Ferenc, a Károlyi grófok. Pezsgõ szellemi élet alakult itt ki, a jeles események közé tartozott, hogy az 1842. évi szüreten hangzott el elõször például Vörösmarty híres hazafias verse, a Fóti dal. A régi nagy idõkre emlékezve, a hagyományok felelevenítésére 2002-ben, Kossuth Lajos születésének 200. évfordulója tiszteletére szervezték meg elõször a reformkor nagyjai ük- és dédunokáinak elsõ találkozóját. A sikeren felbuzdulva folytatódik most a hagyományteremtõ kezdeményezés, amelyre az elsõnél kétszer több résztvevõre számítanak. A jelentkezõk között van például Kazinczy Ferenc, a híres nyelvújító Svédországban élõ idõs rokona, ide várják Amerikából az Ybl család leszármazottait, valamint Kossuth Lajos Vácról érkezõ oldalági rokonát. Az esemény résztvevõi nemcsak egymással, a település nevezetességeivel ismerkednek, hanem a reformkor étrendjét is végigkóstolják. A régi receptek között ott találni a nemrég egy ínyencség: a Deák-torta elkészítésének padlásról elõkerült leírását, a dió-alapanyagú finomság lesz az ünnepi menü egyik fõ attrakciója - utalt rá Simon Margit.
Módosítás dátuma: 2005. szeptember 03. szombat