Főoldal Egyházak Szembenéz a múlttal Református Egyház? (MTI/reformatus.hu/barikad.hu)

Szembenéz a múlttal Református Egyház? (MTI/reformatus.hu/barikad.hu)

E-mail Nyomtatás PDF


2010, november 18. - Ma kezdődik a Magyarországi Református Egyház legfőbb törvényhozó szervének, a zsinatnak a kétnapos ülése Budapesten. A tanácskozáson többek közt szó lesz az egyház kommunista diktatúra alatti múltjáról is. Ma kezdődik a Magyarországi Református Egyház legfőbb törvényhozó szervének, a zsinatnak a kétnapos ülése Budapesten. A tanácskozáson szóba kerül az EU-elnökség egyházi programterve, a református egyház múltfeltárási folyamata és a Kálvin-emlékévek (2009-2014) programsorozata.
A napirenden szerepelnek a zsinat által hozott jogszabályok is, így szó lesz az egyház gazdálkodásáról szóló törvény módosításáról, a lelkészek jogállásáról és a nem Magyarországon szerzett lelkipásztori oklevelek honosításáról.
A kétnapos zsinaton arról is szó esik majd, miként készül az egyház a reformáció 500 éves évfordulójára, amelynek ünnepségei 2017-ben lesznek. Beszámolót hallgatnak meg a küldöttek az idén létrejött Cigánymissziós Koordinációs Tanács munkájáról, valamint az új magyar református énekeskönyv előkészületeiről is.
A Zsinati hivatal körlevele szerint a tanácskozás egyik kiemelt feladata az egyház múltfeltárási folyamatának gondozása. A megelőző zsinati üléseken kialakult álláspont szerint a Magyarországi Református Egyház által elindított és a Zsinat által meghatározott keretek között folyó múltfeltárás célja a kommunista államhatalom által az egyházzal szemben végzett tevékenység rendszerének és módszereinek feltárása.
A legutóbbi zsinati ülés után megalakult Tényfeltáró Történész Bizottság első jelentését fogja a Zsinat elé terjeszteni. Szintén ezen az ülésen készülnek az előre elhatározott Értékelő Bizottság személyi összetételéről is dönteni. A Zsinati hivatal tájékoztatása szerint a mai tanácskozáson a Tényfeltáró Történész Bizottság munkáját segítő kutatók felhatalmazása is megtörténik.

 

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 224 vendég böngészi