Főoldal Egyházak Erdő Péter: sokat javult a papság helyzete (MR1-Kossuth)

Erdő Péter: sokat javult a papság helyzete (MR1-Kossuth)

E-mail Nyomtatás PDF


2010.12.18. - Az utóbbi 10-12 évben sokat javult a papság helyzete a fizetések vagy a lakásviszonyok terén - mondta Erdő Péter bíboros, prímás, Esztergom-budapesti érsek a Naplójegyzetek a papság évében című könyve bemutatóján. Az államtól kapott hitéleti pénzt, amit egyebek mellett a járadékalapból a vissza nem kapott épületekért kap az egyház, többek között arra fordítják, hogy „annyi évtized után emberhez méltó lakáskörülményeket teremtenek a plébániákon", illetve a közösségi élet színhelyein vagy a hittantermekben. Ezenkívül a templomokat is renoválni kell - mutatott rá Erdő Péter. Megjegyezte: egy adott plébánián legtöbb esetben egyetlen pap teljesít szolgálatot, így szinte lehetetlen találni olyan embert, aki a papot tehermentesítheti a munka valamely területén.
A bíboros ugyanakkor felhívta a figyelmet: a világiak aktivitása megnőtt az utóbbi években. A hitoktatóknak is népes táboruk van, egyedül az Esztergom-budapesti Főegyházmegyében négyszáz világi ember tanít hittant püspöki engedéllyel. Erdő Péter hangsúlyozta: a papoknak be kell vonniuk a diakónusok, világiak segítségét plébániai munkájukba, s a papoknak "teológiai okból" egyre inkább a plébánián dolgozók közösségének vezetőjeként kell tevékenykedniük. Ez persze kihat a papok felkészítésére is - fogalmazott.
Utalt arra is, hogy december 26-án, a szent család napján kezdődik a család éve, amely jövő év december 30-ig tart. Ebből az alkalomból körlevelet olvasnak fel minden szentmisén országszerte. Ebben a mai ember helyzetének nehézségeire igyekeznek ráirányítani a figyelmet. Annak a meglátásának is hangot adott, hogy a család válságának oka az ember válsága. Hozzátette: idén 10 millió alá esett az ország lélekszáma. Az ember rászokott arra, hogy az anyagi biztonságot és kényelmet akár a jövő feláldozása árán is elérje. Nagy bajnak nevezte ehhez kapcsolódóan, hogy az utóbbi időszakban elterjedte az a nézet, miszerint "a pillanatnyi jó közérzeten kívül semmi más érték nincs".
Erdő Péter kifejezésre juttatta: az egyházi szociális intézmények példaadóak, "emberileg másként viszonyulnak a betegekhez", mint civil társaik.

 

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 119 vendég böngészi