Főoldal Egyházak Karácsony az egymásra találás ünnepe (Erdély.ma)

Karácsony az egymásra találás ünnepe (Erdély.ma)

E-mail Nyomtatás PDF


2010. december 23. - A karácsony az egymásra találás ünnepe, ez váltja ki az ünnep örömét; egymásra találtak a református magyarok is azáltal, hogy létezik a Kárpát-medencében lévő közösségeket magában foglaló egységes Magyar Református Egyház — mondta Bölcskei Gusztáv püspök, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke az MTI-nek adott interjújában. Karácsony arra emlékeztet, hogy rátaláltak az útra, illetve megtalálták Jézust a születésekor hozzá igyekvők. Ezáltal Isten rátalált az emberre, s karácsony üzenetéből következik, hogy az emberek rátalálhatnak igazi önmagukra, egymásra és Istenre. Nagyon fontos, hogy az egyház és a nemzet magára találjon, tisztában legyen önmagával, hogy teljes emberi életet élhessen — hangsúlyozta. Bölcskei Gusztáv ,rámutatva arra, hogy az ünnepet nem lehet megvásárolni, mert annak lényege nem az üzletekben található. A karácsony lényege az, hogy „Isten fia gyermekké lett, hogy te tökéletes felnőtté lehess, bepólyálták, hogy te szabad lehess a halál kötelékétől" — idézte Ambrus, a Kr. u. IV. századi milánói püspök szavait. A református püspök megjegyezte: a gazdasági válság miatt egyre több embernek van szüksége segítségre a hétköznapokban, szeretetszolgálatuk a vilmányi pedagógusoknak is osztott élelmiszert. A debreceni Nagytemplomban a csomagosztásoknál szembetűnő volt, hogy már a lecsúszóban lévő emberek is sorba álltak, ami jelzi az elszegényedést — tette hozzá. Véleménye szerint az egyháznak hallatnia kell a hangját az embereket hátrányosan érintő állami intézkedések esetén, például akkor, amikor a kistelepülések iskoláit bezárják, vagy amikor a kettős állampolgárságból fakadó hátrányokkal riogatják a társadalmat.

Bölcskei Gusztáv úgy fogalmazott: minél hamarabb rendezni kell a „bizniszegyházak" kérdését, és noha erre tett ígéretet az egyházügyi államtitkárság, nem látják ezen a téren az eredményeket. A helyzet tisztázása azonban indokolt az egyházi intézményrendszer fenntartásának stabilitása érdekében, és azért is, hogy ne lehessen egy egyház nevével visszaélni — indokolta a kérdés rendezésének szükségességét. Az egységes Magyar Református Egyház jeles eseményeként említette, hogy november 16-án emléktáblát avattak a zsúfolásig megtelt gyulafehérvári székesegyházban a református Bethlen Gábor erdélyi fejedelem tiszteletére. Ő az a történelmi személyiség volt, aki megőrizte Erdély relatív függetlenségét, támogatta a katolikus Káldi György bibliafordítását, ő fordíttatta le először román nyelvre a Szentírást, és megtiltotta, hogy zsidó származású embereknek megkülönböztető jelet kelljen hordaniuk a ruhájukon — ismertette a püspök. Történelmi jelentőségűnek mondta, hogy a generális konvent a legújabb kori történelmük során először tanácskozott a határon túl, Révkomáromban, ami „nagyon jótékony hatással volt az ottani feszült magyar—szlovák viszonyra is", jövőre pedig a tervek szerint ez a plénum Temesváron ülésezik. Szeretethíd nevű programjuk önkéntes ifjúsági munkája szintén átível a határokon — említette meg a zsinat lelkészi elnöke.

Üzenet a bizalomról

Karácsony ünnepének üzenete a megtestesült bizalomról szól, arról, hogy az emberek is megelőlegezzék egymásnak a bizalmat. Ha valamire szükség van ebben az országban, akkor az éppen ez — mondta Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke az MTI-nek adott karácsonyi interjújában. Elengedhetetlenül szükséges a bizalom ahhoz, hogy elfogadja a magyar társadalom: a másik ember nem azért adatott, hogy „bosszantson vagy leszorítson minket az útról, hanem azért, hogy megtanuljunk együtt közlekedni az élet országútján" — fogalmazott. Gáncs Péter azt mondta: a karácsonyi örömüzenet középpontjában az a bizalmi gesztus áll, amellyel Isten emberré lett Jézus Krisztusban, s ezzel vállalta az ember sorsát a bölcsőtől a koporsóig. A kereszténység a többi világvallástól eltérően ugyanis azt hirdeti, hogy Isten jött el a Földre, és nem azt várja híveitől, hogy „kapaszkodjanak fel hozzá" — magyarázta. Az evangélikus püspök kiemelte: a magyar társadalom, illetve az azt alkotó nemzedékek és családok széttöredezettek. Ezért aktuális karácsony evangéliuma, hogy „újra Isten családjának tagjai vagyunk", hiszen Jézusban Isten fia jött el egy földi családba. A benne való hit pedig erőt ad és esélyt teremt közösségeink újraépítésére.

Az egyház erejét meghaladó feladatnak nevezte a kitelepített, ennélfogva evangélikus lakosságuktól megfosztott egykori sváb falvak templomainak fenntartását Tolna megyében. A megoldásában egyrészt állami segítségre, másrészt európai uniós pályázatokra számítanak, mivel a vallási turizmus kiépítésével részben meg lehetne menteni ezeket az épületeket. Gáncs Péter elmondta, hogy 2013 nyarára tervezik Sepsiszentgyörgyön az első erdélyi Szélrózsa Fesztivált, amelyet az erdélyi evangélikus egyházzal összefogva szeretnének megrendezni, hagyományteremtő célzattal. Háromszék

 

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 63 vendég böngészi