Főoldal Egyházak Egyházak találkozója a magyar EU-elnökséggel: A folyamatos párbeszéd kezdete (MTI)

Egyházak találkozója a magyar EU-elnökséggel: A folyamatos párbeszéd kezdete (MTI)

E-mail Nyomtatás PDF

2011. január 18. - Orbán Viktor miniszterelnök és az egyházi vezetők hétfői találkozójára két európai egyházi szervezet is úgy tekint, mint az egyházak és a magyar EU-elnökség közötti folyamatos párbeszéd kiindulópontjára - közölte kedden az Európai Egyházak Konferenciája Egyház és Társadalom Bizottsága és az Európai Közösség Püspöki Konferenciáinak Bizottsága. Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn találkozott az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának, az Európai Püspöki Karok Bizottságának, az Európai Egyházak Konferenciájának, magyarországi egyházi szervezetek és a magyar történelmi egyházak vezetőivel. A találkozón a cigányság integrációja, a demográfiai helyzet és a diszkriminációmentesség fontossága is téma volt.
A két szervezet a találkozóhoz kapcsolódó, közös nyilatkozatában azt írta: mivel a magyar EU-elnökség egyik prioritása, hogy Európa közelebb kerüljön polgáraihoz, az egyházak képviselői a találkozón hangsúlyozták a civil társadalom, valamint a vallási közösségek részvételének fontosságát, különösen az európai szintű döntéshozatali folyamatban.
Orbán Viktor miniszterelnök rámutatott arra, hogy az európai intézmények nehézségekkel küzdenek ezen a területen. Arra bátorította az egyházakat, hogy helyi, nemzeti és egyben regionális szervezetként őrizzék meg fontos "hídépítő" szerepüket, és így gondoskodjanak arról, hogy "az emberek hangja" elérje az intézményeket - olvasható a közleményben.
Közleményükben - amelyet a Magyarországi Református Egyház kommunikációs szolgálata juttatott el az MTI-hez - kitértek arra, hogy a miniszterelnök támogatását fejezte ki, hogy az Európai Unió hatékony választ adjon az egész világot érintő keresztyénüldözésre és a keresztény közösségeket ért egyre szaporodó támadásokra.

 

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 121 vendég böngészi